Chique witte wijnen | Uit de Languedoc

De Languedoc stond ooit bekend als de wijnschuur van Frankrijk met vooral voordelige wijnen, maar daar is wel verandering in gekomen. Minervois, La Clape en Corbières staan al bekend als Cru’s en daar komen onherroepelijk meer gebieden bij.

Het wijnlandschap in de Languedoc-Roussillon is een ware lappendeken en dat behoeft enige uitleg. Er bestaan zo’n veertig appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. grenache meer tot hun recht.

Wit!

In de Languedoc wordt tegenwoordig ook prachtige witte wijnen gemaakt. Er is maar een appellation met uitsluitend witte wijn; Picpoul de Pinet. In de andere appellations wordt er vooral gebruik gemaakt van grenache blanc en gris, marsanne, rousanne, viognier eventueel aangevuld met clairette en vermentino. Chardonnay komt uiteraard ook veelvuldig voor.

Marsanne en rousanne zijn natuurlijk bekend van de Rhône, maar blazen ook in de Languedoc hun partijtje mee. Beide rassen leveren zachte, crèmige wijnen op die zeer verleidelijk zijn.

De wijnen die hieronder worden besproken zijn – met uitzondering van Domaine de Gourgazaud, agent van dit huis is hier te bereiken – in NL verkrijgbaar. Het is een kwestie van even googelen. De wijnen van Calmel & Joseph zijn verkrijgbaar bij meerdere aanbieders, net zoals die van Cave de Roquebrun, Preignes le Vieux staat bij de Mitra en de wijnen van Domaine de la Baume zijn hier te koop.

Het voordeel van de Languedoc is dat de prachtige witte wijnen betaalbaar zijn.

De wijnen:

Calmel & Joseph Le Penchant 2019 100% rousanne € 15,– : zacht, appeltje, peertje, laag alcohol, fruitig!

Calmel & Joseph Saint Chinian Les Crus 2018 40% grenache, 30% roussane, 25% vermentino, 10% viognier € 16,95: laag alcohol 12%, heerlijk zacht en fruitig

Calmel & Joseph La Marquise 2019 rousanne grenache gris € 15,–: een chique zachte wijn met lengte en diepgang.

Calmel & Joseph Ams Tram Gram 2019 grenache, rolle, clairette, rousanne € 9,95:zacht en crèmig, precies zoals je het wilt.

Domaine de Gourgazaud La vigne de ma mère 2019 € 24,95: mooie zuren, belangrijk voor een viognier. 15%, erg elegant.

Domaine de Gourgazaud Le chardonnay barrique 2019 € 12,95: zachte wijn met licht botertje, mooie zuren

Cave de Roquebrun Les Fiefs d’Aupenac St. Chinian: rousanne, grenache 2019 € 20,00: prachtige zuren gecombineerd met een vetje en veel fruit. Topper!

Cave de Roquebrun Chemin des Olivettes 2019 grenache rousanne € 14: mooie, soepele blend.

Cave de Roquebrun Col de L’Orb 2019 grenache rousanne en nog 2 € 10,–: dunner dan zijn zusje, met nog steeds mooie zuren en veel fruit

Preignes le Vieux Prestige Viognier 2019 € 8,– : Volle smaak van tropisch fruit en frisse zuren

Maison la Chenais Prestige Chardonnay 2019  € 8,50: zeer smakelijke prachtige chardonnay. Appeltje, peertje, crème. Zalig!

Mas Belles Eaux White Grenache Blanc Pays D’oc IGP € 9,95 : De zuren in deze grenache geven deze witte blockbuster iets zachts en verleidelijks.

Chateau Mas Belles Eaux White Les Coteaux  Grenache, clairette, vermentino en rousanne € 12,95 Pays D’oc IGP: rijp, voloptieus en delicaat. Wit fruit, crème, een toppertje,

Domaine de la Baume  Chardonnay – Roussanne  Pays D’oc IGP € 15,– als er iets verleidelijks is, is het wel deze wijn. Het fruitige van de chardonnay gecombineerd met de zachtheid van de rousanne. Alle twee opgevoed op hout, een zalige crèmige zachtheid met veel wit fruit walst je tegemoet.

Domaine de la Baume Viognier Pays D’oc IGP € 8,95,–: Een witte wijn in de categorie fasten your seatbelts Bloemig, krachtig en met mooie zuren. Maar je moet er wel iets bij eten: vis, kalfsvlees of quiche bijvoorbeeld. Als solo-wijn is de Viognier te krachtig.

ChvZ

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl