Condrieu | Viognier op zijn best

Condrieu staat synoniem voor topwijnen. Toegeven: het is een klein wijngebied en het is een moeilijk wijngebied. Duidelijk een regio voor vignerons die wel van een uitdaging houden. De hoofdrol is voor de viognier, die zich hier op zijn mooist laat zien. Condrieu ligt ten zuiden van Lyon. De wijngaarden liggen aan de rivier. Het terroir wordt gekenmerkt door graniet en het klimaat is continentaal met briesjes vanuit de middellandse zee.

Er is nu ongeveer 170 hectare beplant en die wordt bewerkt door voornamelijk familiebedrijven. Veel wijnbedrijven in de Rhône hebben in hun portfolio een Condrieu. Het is een van de eerste appellations, Condrieu is sinds 1940 geklasseerd als AOC voor witte wijnen met een minimaal alcoholpercentage van 11, in de praktijk kan dit oplopen tot 14,5. De opbrengst moet laag zijn, maximaal 37 hectoliter per hectare.

Condrieu werd, net als Côte Rôtie, al geroemd door de Romeinen. Condrieu heeft altijd bekend gestaan als ingewikkeld wijngebied omdat de viognier een zeer kwetsbare druif is en de wijnbouw in het gebied uiterst arbeidsintensief. De wijngaarden van Condrieu liggen – net als die van de Côte Rôtie – op zeer steile hellingen met smalle terrassen. Rond 1965 was het gebied uitgedund tot 8 ha. Tegenwoordig staat Condrieu volop in de belangstelling, want daar zijn topwijnen uit de Rhône te halen.

Winebusiness.nl nam de proef op de som en proefde enige Condrieu’s verkrijgbaar in Nederland. De importeurs worden erbij genoemd

Guigal 2018: romig, bloemig en zacht. Floraal, verleidelijk. Een feestje. Walraven Sax en Perfectewijn.nl

Vignobles Chirat Condrieu Les Chais 2015: dijk van een wijn, zacht, crèmig, rijk en voluptueus. 5 jaar oud inmiddels en toch jeugdig en fris. Wijntransport

Stephane Ogier Condrie La Combe de Marleval 2017: Een stevige wijn met veel structuur, sinaasappel en honing. Een eetwijn! Uitgesproken en aromatisch. Henri Bloem

Stephane Montez du Monteillet Les grandes Chailles 2017 Rijp, veel lengte, mineralig, vol en zwoel. Henri Bloem

Remi Nero Condrieu Chéry 2018: Zacht, romig, bloemig. Een wijn waar je niet vanaf kunt blijven. Op het back label staat dat je deze wijn 8 tot 10 jaar kunt opleggen, maar ik vond de editie van 2016 aanmerkelijk minder dan deze. Deze komt van Les Genereux i.c. Art of Wines.

Feit is dus dat je met een Condrieu sowieso iets speciaals in huis haalt. Er hangt een prijskaartje aan van enkele tientallen Euri’s, maar dan heb je wel een topwijn én een verhaal.

Vanwege de oxidatiegevoeligheid van de viognier wordt meestal aanbevolen om de wijnen jong te drinken, maar ze kunnen enige jaren ouderen.

 

Charlotte van Zummeren

Foto: Condrieu wijngaarden van Guigal


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl