DBR Lafite Rothschild | Moulin de Duhart & Paradis Casseuil

Lafite Rothschild is een naam in de wijnwereld die klinkt als een klok en geen verdere introductie behoeft. Dat komt deels door de kwaliteit en de klassieke ingetogen stijl en anderzijds door de geschiedenis. Want Lafite is al sinds 1855 een Premier Grand Cru Classé.

De kwalificatie Grand Clu Classé in Bordeaux dateert al uit 1855 (!). Dit staat los van de appellations Pauillac, Margaux etc., de topappellations van de Bordeaux waar de meeste van deze châteaux gevestigd zijn.

Bijzonder hieraan is dat in Bordeaux de châteaux een classificatie hebben, in andere wijngebieden is het een wijngebied of een climat, een specifieke wijngaard. En zoals bij veel administratieve zaken in Frankrijk stond een Napoleon aan de bakermat voor de Grand Cru Classé kwalificatie. Voor de Exposition Universelle (internationale expositie) in Parijs van 1855 wilde Keizer Napoleon III een lijst met een rangschikking van de beste châteaux in Bordeaux, deze werd dan tentoongesteld op de Exposition. De lijst werd door handelaren samengesteld op basis van reputatie en handelsprijzen. De gekozen châteaux kregen een plaats in vijf categorieën aflopend in kwaliteit. In de classificatie komen alleen wijnhuizen uit de Médoc en Sauternes en Barsac voor, uitgezonderd Château Haut-Brion uit Pessac-Léognan.

De lijst is in 170 jaar maar drie keer aangepast. Château Cantemerle werd in 1856 aan de vijfde categorie toegevoegd en in 1973 werd Château Mouton-Rothschild na een langdurige lobby gepromoveerd naar de hoogste categorie. Bij de derde aanpassing werd een chateau dat niet meer bestaat van de lijst afgevoerd. Naar verluidt steunde Lafite Rothschild de promotie van Mouton en kwam er een einde aan langdurige kibbelpartijen tussen deze twee buren met beiden de naam Rothschild op het label.

Nederlands

Al daarvoor, tijdens de Franse revolutie, in 1797, werd Lafite Rothschild tijdens een openbare verkoop officieel aangemerkt als ‘le premier cru du médoc, produisant le premier vin de Bordeaux’. Lafite werd toen verkocht omdat de eigenaar tijdens de Franse revolutie was geëxecuteerd (sic). Een Nederlander, Jean de Witt, kocht Lafite bij de openbare verkoop.

Tot 1866 is Lafite in Nederlandse handen gebleven, na 1866 werd het verkocht aan een van de Barons de Rothschild. De eerste eigenaar was Baron James.

Domaines Barons de Rothschild  

Maar DBR Lafite is meer dan alleen Lafite Rothschild. Want al je een kijkje neemt op DBR Lafite zie je snel dat de bezittingen reiken van de Corbières tot aan Zuid-Amerika en China.  En er zijn smaakkenmerken die ze allemaal gemeen hebben: het zijn zijdezachte, ingetogen, delicate en elegante wijnen. Dat is de signatuur van de Domaines Barons de Rothschild. Met dezelfde kenmerken maakt DBR ook The Collection: series wijnen als Les légendes R, Saga R en Réserves.

Maar over twee wijnen gaat het hier in het bijzonder.

Moulin de Duhart

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw startte Lafite met de aankoop van andere châteaux, dat is het begin van Domaines Barons de Rothschild. De buurman van Lafite, Château Duhart Milon – een 4e Grand Cru Classé –, was de eerste aankoop. De toenmalige eigenaar, Baron Elie de Rothschild, heeft buurman Duhart-Milon – ondanks de op dat moment verwaarloosde status – altijd als een losstaand château gezien. Het was misschien gemakkelijk geweest om het bij Lafite te voegen, maar dat heeft hij niet gedaan. Het terroir van Duhart-Milon komt grofweg overeen met dat Lafite en bestaat uit fijn grind en zand op een ondergrond van kalksteen en is aangeplant met cabernet sauvignon (67%) en merlot (33%). In 2001 bereikte Duhart-Milon na aan- en herplant zijn areaal van 71 ha.

2e wijnen

Voor Grand Cru Classé’s uit de Bordeaux moet je meerdere creditcards uit je portemonnee trekken, maar gelukkig is daar het relatief nieuwe fenomeen van 2e wijnen. Wijnen afkomstig van hetzelfde château die net zo zorgvuldig zijn gemaakt. Vaak van iets jongere percelen en met minder houtopvoeding. Voilá: Moulin de Duhart. Merlot voert hier het druiventeam aan en deze druif zorgt voor toegankelijkheid. De rijping op gebruikte barrique is korter (10 maanden) dan die van zijn grote broer.

Proefnotitie

De Moulin Duhart heeft die strakke elegantie die zo kenmerkend is voor DBR. Een ingetogen stijl met een soepele structuur, zijdezacht en met veel rood en zwart fruit. Een chique wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Een wijn die bij iedere slok een ander gezicht laat zien. Genieten! De consumentenadviesprijs is € 50,– en dat is voor deze wolk van een wijn een koopje. Hallelujah!

Château Paradis Casseuil

In 1984 kocht DBR Lafite het bekende Sauternes huis Château Rieussec. Château Paradis Casseuil in de Entre-Deux-Mers bleek onderdeel uit te maken van de verkoop. Baron Eric was gecharmeerd van Paradis Casseuil en investeerde in het château, hij kocht er ook wat wijngaarden bij zodat het nu 17 hecatare groot is. De bodem bestaat deels uit mergel en kalksteen, grind en klei en is aangeplant met cabernet sauvignon (50%, merlot (45%) en cabernet franc (5%).

Bij DBR Rothschild draait alles om perfectie. De vinificatie van Paradis Casseuil is gericht op het maken van een zo verfijnd mogelijke fruitige wijn met een soepele structuur. De opvoeding op barrique is mild. Zo’n 60 % van de jonge wijn rijpt een jaar op gebruikte eikenhouten vaten.

Proefnotitie

De wijn is mild, rond, fruitig en delicaat met een soepele structuur, zwart fruit en een vleugje cederhout. Dit is ook een wijn die je ‘zo’ kunt drinken, als aperitief of gewoon op de bank bij de televisie en dat is opmerkelijk voor de meestal niet zo toegankelijke AOC Bordeaux wijnen. De fles is daarnaast te herkennen aan de bordeauxrode DBR-capsule met blauw-gele band eronder. De consumentenadviesprijs is € 15,– en dat is geen geld voor een wijn van dit kaliber.

DBR wijnen zijn beschikbaar via de betere wijnwinkel. Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl