De A.O.C.’s van de Lanquedoc

De A.O.C.’s van Lanquedoc

languedocLanquedoc wijnen zijn bekend vanwege hun goede prijs en kwaliteitverhouding. Verder is bekend dat de regio groot is. Hoe de appellations in elkaar steken is een ander verhaal. Dat geldt natuurlijk voor meer streken, het is immers maar bij weinig consumenten bekend dat de Bordeaux streek zo’n 64 appellations heeft. Het verschil met Bordeaux is dat de overkoepelende of basis AOC als sinds jaar en dag die van Bordeaux is. In de Lanquedoc is dat nog recent – in 2007 – veranderd.

Het Comité Interprofessionel de Vins de Lanquedoc doet er alles aan het speciale eeuwenoude karakter van de streek en het terroir te benadrukken. Het CIVL ziet ook in dat enige uitleg over de appellations handig is en geeft journalisten in Capestang in de buurt van Montpellier uitleg over de structuur van de AOC’s. Philipe Coste voert het woord namens het CIVL en de IGP Sud de France.

Het begin

Coste legt uit dat de Grieken al 600 jaar voor Christus wijngaarden aanplantten. Ouderwets: zonder ploegen en snoeien. De Romeinen namen het 500 jaar over, vooral omdat ze de competitie met Italiaanse wijnen aan wilden. In feite hebben de Romeinen de streek ontdekt. Hun tijd ver vooruit, zetten ze destijds een trainingscentrum voor wijn op waarbij 500 man over Europa trokken om voorlichting te geven over het ontwikkelen van wijngaarden. De monniken zetten het werk lang daarna voort. De mousserende wijnen uit Limoux spelen in de Middeleeuwen en Renaissance een voortrekkersrol. Al begin zestiende eeuw werden in Limoux bubbelende wijnen gemaakt, Dom Perignon zou zijn vermaarde recept zelfs in de Lanquedoc gehaald hebben. In de periode van 1750 tot 1880 was de wijnmarkt gericht op hoge verkoopcijfers. Dat leidde tot een gigantische groei van het wijngaardareaal. Hoewel sindsdien de kwaliteit een doorslaggevende rol speelt en veel wijngaarden zijn verdwenen telt de Lanquedoc nog 230.000 ha, met IGP erbij zelfs 260.000 ha, dat is twee keer zoveel als Duitsland, Bordeaux of Australië.

Het weer en de ondergrond

De Lanquedoc telt 315 zonnedagen per jaar en twee windstromen. De Marin, van zee afkomstig en de Tramontano, die uit het noorden komt. Er zijn grofweg vier grondsoorten. Kalk en schist zoals in La Clape. Klei en zandsteen; voor witte wijn. Andere grondsoorten ook: in Montpellier hebben ze hetzelfde terroir als in Chateauneuf du Pape. Tachtig procent van de druiven is rood, daarna wit en een klein gedeelte rosé. Grenache, mourvèdre, syrah en cinsaut zijn de bekendste druivenrassen. Zowel bij de AOC’s als bij de IGP’s worden zeer vele anderen gebruikt.

De appellations

kaart languedocVoor 1936 – de oprichting van het Institute Nationale de Appellations Origine – droegen regionale wijnen een VDQS label. Later werd dit AOC en inmiddels AOP. Limoux en Blanquette de Limoux waren de eerste VDQS wijnen in de Lanquedoc. Daarna kwamen er mondjesmaat één voor één enkele bij de tot nu toe in totaal 36 appellations. Het duurde tot 2007 dat de AOC Lanquedoc werd ingesteld, dit is een overkoepelende appellation die AOC Coteaux de Lanquedoc uit 1985 vervangt. Beide namen worden tot verwarring van velen nog gebruikt, hoewel dit niet de bedoeling is en binnenkort uitgebannen moet zijn. Een ander feit dat menigeen confuus maakt is dat Costières de Nimes sinds 1998 bij de Rhône hoort en niet meer bij de Lanquedoc. Dezelfde verwarring geeft Côtes de Roussillon. Roussillon hoort wel bij de streek, maar niet bij de appellation van de Lanquedoc.

Verder zijn de 36 appellations van de Lanquedoc in te delen naar de ligging in de streek.

In het westen: Cadarbès, Malapère – beiden werken met Bordeaux rassen – en Limoux.
In het zuiden: Corbières en Fitou.
La Côte: La Clape, de drie Muscats en Picpoul de Pinet.
Les Montagnes: Faugères, Pézenas, Pic du Loup, Terasses du Lauzac.
Le Centre: Minervois, Muscat de St. Jean de Minervois.


De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Bordeaux rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van de carignan meer tot hun recht. La Côte is perfect voor witte wijnen én de chique wijnen van La Clape. Picpoul de Pinet is een witte mono-cepage. De naam komt uit het oude dialiect.. Pic is pakken en Poul is met de hand. De wijngaarden op Les Montagnes combineren de frisheid van de bergen met de hitte overdag. Het centrum heeft het beste van alle klimaten. Hier ligt dan ook de Cru van Minervois La Liviniére en de twee cru’s van St. Chinian: Berlou en Roquebrun.

In het kort

De AOC Lanquedoc is de overkoepelende, basis of regionale AOC en heeft betrekking op gehele streek. Daarboven komen Les Grands Vins of Les Crus. Dit zijn alle wijnen met een eigen A.O.C. zoals La Clape, Limoux, Terasses du Lauzac, Pézenas en Grès de Montpellier. In het topje van de driehoek komen de Grand-Cru Classés, de subgebieden van A.O.C. ’s die een eigen A.O. C. hebben gekregen zoals Saint Chinian Berlou, Saint-Chinian Roquebrun, Corbières Boutenac en Minervois La Livinière.

De Lanquedoc is de grootste wijn producerende streek van Frankrijk. Door de wirwar aan appellations raakte men weleens het spoor bijster. Wellicht dat door de maatregelen van CIVL en INAO het allemaal begrijpelijker wordt, want de wijnen zijn het zeker waard.

Charlotte van Zummeren

Onderstaande site geeft veel informatie:

www.lanquedoc-wines.com


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl