December proefmaand: Champagne FrereJean Frères Premier Cru

In deze wonderschone maand valt er genoeg te proeven en dat zullen we deze maand dan ook uitgebreid doen. Mousserend, champagnes, maar ook wijn. Vandaag: champagne. Champagne Frerejean Frères.

Deze champagne, opgericht door de gebroeders Frerejean-Taittinger, zit nu vier jaar bij André Kerstens. Tijd voor een introducerend diner bij de Auberge Jean & Marie op de Albert Cuijp in Amsterdam. Doris Vroom en Elise Moeskops, twee ondernemende dames, organiseerden het etentje met journalisten, sommeliers en horecaondernemers. Frerejean Frères maakt alleen Champagne van Premier Cru wijngaarden. Deze zeer elegante, frisse Champagnes zijn gemaakt met weinig dosage. De ronde en verfijnde smaken komen door het terroir en de leeftijd. De champagnes worden pas na op z’n minst 5 jaar uitgebracht.

De Rouvray introduceerde de wijnen – champagne is een wijn tenslotte – met enthousiasme en bravour. Frerejean is een eetchampagne en dat geldt voor alle drie de champagnes die in Nederland te krijgen zijn. De NV, een Blancs de Blancs en een vintage; de Côtes de Blancs 2007. De laatste werd door Florestan gedecanteerd en de smaakontwikkeling was opvallend.

In Nederland zijn we nog niet zo gewend om champagne bij het eten te drinken. Dit heeft toch ontegenzeggelijk voordelen. Champagne is minder zwaar en lijkt sneller te verteren. De NV schonk de aimabele bediening als aperitief, deze NV heeft een dosage van 6,5 gram. Een aangenaam ronde champagne. De Blancs de Blancs is karaktervol, een echte chardonnay. De Cuvée des Hussards is een champagne om bij te mijmeren: toast, lengte, mineraliteit en diepgang. Gedecanteerd werd de wijn na verloop van tijd nog rijper. De Auberge maakt er mooie gerechtjes met gerookte vis, eendenbout en kaas bij. Een Parijse avond in de Amsterdamse Pijp.

Champagneschrijver en collega Michael Edwards schreef het volgende over Frerejean. In Engeland voert het huis overigens ook de Extra Brut. Het geeft een idee van hoe een gelauwerde champagneschrijver van dit huis vindt.

ChvZ

 

FrereJean Freres is a  Champagne producer, typical of the surge of domaines which have recently turned from the usual practice of blending wines from disparate terroirs, preferring a sense of place in their own locale and monocrus, as in Burgundy. FrereJean vineyards are all premiers crus in and around Grauves, a village that lies in the valley behind Le Mesnil, famed for its long-lived great Chardonnays of the Côte des Blansc. But this land is also home to excellent fine-drawn Meunier and racy Pinot Noir.

The FJF Cuvée Brut personifies the domaine’s character. It’s  made from 50% Chardonnay 30 % Pinot Noir and 20% Meunier, freshness, refinement and precision balanced by a beguiling roundness shaped by 5 years maturation on lees for extra complexity. The dosage is a gentile 6.5 g/l.  The FJF Extra Brut has a similar grape mix, though probably from older vines and reduced dosage ( around 3- 4 g/l0, a wine for gastronomy and a genuine alternative to white Burgundy at an easier price. Both cuvees are listed at Georges Blanc, the 3-Cstar Michelin restaurant at Vonnas near Måcon.

 The Prestige Cuvée des Hussards , named for the Napoleonic Imperial Guard,  is a pure grand Chardonnay from the Cðte des Blancs The 2005, the first vintage, in a warm year is rich and structured,  a great match for the finest fish, maybe roast Turbot aux cèpes or Lobster Armoricaine. (text Michael Edwards)

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu