Een nieuwe Spaanse familie: Cruz del Castillo | Een vinueze vuelta door Spanje

Het werd gewoon letterlijk en figuurlijk een reis door Spanje.’ Aan het woord is – of beter gezegd zijn –  meerdere medewerkers van Oud Reuchlin & Boelen. Want de speurtocht naar een nieuwe Spaanse wijnrange leidde het projectteam van OR&B door het hele Iberische schiereiland. In deze reis koos het team buiten de Rioja ook wijnen uit de Rueda, Rias Biaxas, D.O Valencia en Penedès. Dit maakt Cruz del Castillo – want zo heet het nieuwe merk – tot een eigentijds wijnmerk. Kwaliteit en variatie staan bij alle wijnen centraal.

OR&B heeft een groot portfolio ontwikkeld voor de horeca en vakhandel, maar het team wilde een eigen Spaans merk. Nu kan OR&B, sinds het onderdeel is van Invivo Wine Group, steunen op een deskundig team van wijnmakers onder supervisie van Bruno Kessler en met hem ving de wijnreis van het team aan.

Even terug: Invivo Wine

Invivo Wine bezit en beheert 40.000 hectares aan wijngaarden in de meest belangrijke Franse wijngebieden. Door de voorgenomen fusie met het eveneens Franse Vinadeis, wordt Oud Reuchlin & Boelen onderdeel van een leading wine company.

Bruno Kessler is Directeur Sourcing & Oenotechnics van de InVivo Wine Group. Ook is hij secretaris van de FIVS (International Federation of Wines and Spirits). Deze organisatie zet zich onder meer in voor de duurzame ontwikkeling van de wereldwijde wijnindustrie. Bruno Kessler heeft een missie ‘Ik wil mooie en kwalitatieve wijnen maken die toegankelijk zijn voor een iedereen’.

Rioja

De reis door Spanje begint in de Rioja. De Rioja, met zijn prachtige landschappen, is hét belangrijkste wijnbouwgebied van Spanje. Het is een genot om daar door de wijngaarden te rijden, die langs de oevers van de rivier de Ebro liggen. 90% van de wijnen is rood, overige 10% is wit en rosé en de belangrijkste druif is tempranillo. Cruz del Castillo is vernoemd naar het kasteel aan de voet van de bergketen Sierra de Cantabria in het gebied dat grenst aan de Rioja wijnregio. Cruz de Castillo maakt een witte Crianza, een rode Crianza en een rode Reserve Rioja. Prachtige elegante wijnen.

Penedès: Cava

Buiten de Rioja kiest het team wijnen uit de Rueda, Rias Biaxas, D.O Valencia en Penedès. We tuffen eerst naar de Penedès want als er iets Spaans is, is het Cava. Het Spaanse alternatief voor kwaliteitsbubbels. De oudste cava producent komt dan uit 1871, het tijdstip van de phylloxera. De productie is praktisch net zo hoog als in de champagne en er is genoeg kwaliteit te vinden. De Vina Xalbador is de cava van Cruz de Castillo, deze is er in een Brut en een biologische variant.

Utiel-Requena: Los Patos

Vanuit de Penedès vervolgen we onze vineuze toer richting Utiel-Requena, een uurtje of vier rijden vanuit de Penedès. De wijnen van Los Patos komen uit Utiel-Requena en zijn een eerbetoon aan de eenden (‘patos’) die in de vroege ochtend door de wijngaarden waggelen. Los Patos is een soepele aangename serie van 3 wijnen die zijn gemaakt om heerlijk van te genieten. Er zijn 3 Los Patos wijnen. Een frisse witte van sauvignon en viura, een soepele rode en een vrolijke rosé van de robuuste fruitige bobaldruif.

El Aritza

Uit dezelfde streek komen de wijnen van El Aritza. Toen hij als jonge man zijn vader vergezelde in de wijngaarden raakte Bruno Kessler geïnspireerd door de machtige bomen rondom de wijngaarden. Trouw aan deze bomen heeft hij altijd aan de Vino Aritza gedacht, wat letterlijk Eiken Wijnen betekent. Als eerbetoon heeft hij rijke en karakteristieke Winemakers Wines uit Valencia de vergelijkbare naam El Aritza meegekregen. De wijnen zijn gebotteld onder D.O. Utiel-Requena. Er is een frisse witte sauvignon blanc, een fruitige chardonnay, een tintelende rosé, een soepele Tinto en een merlot die tot nadenken stemt.

Voor de volgende wijn crossen we dwars door Spanje naar Rueda, dat boven Madrid ligt. Daar komt de stuivende Luna Verde vandaan. Rueda-wijn is een rising star in het Nederlandse wijnlandschap. Nederlanders drinken veel Rueda, na Duitsland en de V.S. is Nederland het grootste exportland. De verdejo druif is een visitekaartje voor frisse stuivende wijnen. Verdejo is uitgesproken aromatisch, grassig en vegetaal. Geur en smaak benaderen de sauvignon blanc. Ook deze druif wordt ook in Rueda verbouwd en in diverse percentages in blends gebruikt. Luna Verde is een en frisse, medium-bodied, stuivende verdejo uit de Spaanse binnenlanden. Mooie zuren.

Voor de laatste wijn rijden we door naar het noordwesten van Spanje, naar de kuststreek Rias Baixas. Hier wordt de Con Ella gemaakt. Rias Baixas is zo’n 3.500 hectare groot en is sinds de 80-er jaren de favoriete witte wijn van de gemiddelde Spanjaard en van velen in andere landen. De albariño-druif doet het goed in dit natte en koele gebied. Deze aromatische druif is in Spanje ongelofelijk populair geworden. De Con Ella albariño is een schoolvoorbeeld van een frisfruitige en aromatische albariño. Galicië is bekend om seafood en deze wijn uit de Condado de Tea-regio is een geweldige match. De wijn kent zowel in de neus als in de smaak een ziltigheid. Heerlijk.

Pff, de vinologische Vuelta door Spanje zit erop. Wat een mooi aanbod kent Cruz de Castillo. Daar kan ORB mee aan de bak.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl