Eindelijk even zomer: meer rosé!

Na de publicatie van het artikel over rosé’s enkele dagen geleden stuurden enkele importeurs alsnog hun rosé’s in ter beoordeling. Aangezien we nog een paar dagen mooi weer in het vooruitzicht hebben, was het voor Winebusiness.nl een uitdagende taak al deze rosé’s snel door te proeven met dit stralende zomerweer.

Rosé!

Zo’n twintig geleden wisten roséwijnen zich slechts met moeite staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. Voor de vinificatie van rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst methode is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence wordt vooral met grenache gewerkt en daarnaast cinsault en syrah. Corbières werkt met dezelfde druiven. Andere landen hebben hun eigen specifieke druivenras.

2e ronde

Het is weer voornamelijk Provence en Pays d’Oc wat de klok slaat. Met enkele uitzonderingen. De Faustino V komt uit Rioja en is een dijk van een rosé, kan zo de concurrentie aan met Tavel of Bordeaux Clairet, echt een aanrader. En dan Italië, dit is niet echt een rosé land, maar de Selle & Mosca rosé heeft een duidelijk eigen karakter én een licht alcohol percentage.
L’Aumerade is één van de 18 Grand Cru Classé’s uit de Provence en de prijs|kwaliteit verhouding is hier ongelofelijk goed. De verkoopadressen van deze wijnen zijn opvraagbaar bij info@monnik-dranken.nl Uit de Pays d’Oc: De Comtesse Le Voyage is gebotteld onder vinolock en biedt dezelfde verfijning als Provence, een toppertje.  Villa Blanche is een naam – ook uit de Pays d’Oc – die je blind kunt kopen. Altijd goed. De Wijnbeurs stuurde REX en Charaguilhes in en die zijn alletwee zacht, fruitig en delicaat. Zowel bij Vinox als Wijnbeurs gaat de bestelling online; ze bezorgen beiden snel en accuraat.

Comtesse Le Voyage – Pays d’Oc – € 8,95 p.fl.  ( 6 voor € 7,95 p.fl. ): met vinolock! Een zachte verfijnde rosé. Mooie fles, aanrader!
Les Pieds dans l’eau –  Pays d’Oc –  € 6,70 p.fl.   ( 6 voor € 5,50 p.fl. ): licht zoetje, soepele doordrinkwijn
Nature de Roubié – Pays d’Oc – € 7,80 p.fl. ( 6 voor € 6,25 p.fl. ): biologisch, licht en verfijnd
Villa Blanche – Pays d’Oc – € 8,95 p.fl. (6 voor € 8,10 p.fl. ): Een echte grenache rosé, licht, crèmig en zacht. Dit huis maakt overigens ook een schitterende Picpoul.
Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij www.vinox.nl

PHEBUS Malbec Rose  Mendoza € 6,95: fruitige rosé van malbec uit Mendoza, soepel en doordrinkbaar.
Oh! by Omerade rose, Var IGP €  6,95: tweede wijn van Grand cru Classé Aumerade. Verfijnde rosé, veel wijn voor weinig geld.
Chateau de l´AUMERADE Rose Cuvee Marie Christine, Côtes de Provence  Cru Classé € 11,25: een absolute topper, verfijnd, bloemig, delicaat, elegant en fruitig. Goedkoper dan de meeste grand cru classé’s en je haalt echt iets prachtigs in huis.
CONDESA DE LEGANZA Rosé, Castilia €  5,50: deze wijn komt van de familie Faustino. Wat steviger rosé, sappig  met veel fruit. Licht gekleurd.
FAUSTINO V Rosado, Rioja €  8,75: heeft schilinweking gehad, dit leidt tot een donkere rosé. Krachtig, sappig en véél smaak. Goed als maaltijdbegeleider, ook zo niet te versmaden. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Een aanrader.
SELLA & MOSCA Rosé di Alghero € 7,75: Italië is niet echt het land van de rosé, maar op Sardinië staat cannonau|grenache. De wijn heeft het typische Italiaanse bittertje en een eigen karakter met maar 11,5 procent alcohol.
Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Voor verkoopadressen: info@monnik-dranken.nl

REX – www.wijnbeurs.nl – een echte Provence rosé met veel fruit, crèmig en mineralig. Regelmatig in de aanbieding voor € 7,99
Chateau Charaguilhes – www.wijnbeurs.nl – Corbières kan steeds vaker de strijd aan met Provence en dit is een voorbeeld daarvan. Delicaat, elegant en bloemig. Biologisch. Regelmatig in de aanbieding voor € 8,99

Het roséboek is nog niet uit, want niet alle wijnen zijn gearriveerd. Maar met dit weer willen we snel publiceren. Fijne zomer nog!

ChvZ

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu