Flying Blue wordt Flying Green

Flying Blue ook Flying Green

 

Door Nico McGough

 

klm2Flying Blue zijn de bekende woorden van de KLM, maar steeds meer is er sprake van een kleurverandering richting groen. Het milieu staat al jaren centraal in de bedrijfsvoering en de KLM mag met een gerust geweten zeggen dat zij wereldwijd tot de minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen behoort. Dit beleid zet zich ook voort aan boord en voor wat betreft het culinaire aanbod, is dat goed zichtbaar bij de geschonken wijnen. Zo schenkt men een witte Mâcon-Villages ‘ Grange Magnien’ 2010 van Louis Jadot van importeur Kwast Wijnkopers. Al jaren staat deze kwaliteits ‘negociant’ er bekend om in de eigen wijngaarden geheel zonder chemie te werken. Hier geen kunstmest of onkruidverdelgers. In het glas presenteert deze wijn  zich open en elegant met beschaafde fruit tonen en keurig in de wijn ‘verpakte’ frisse zuren, een (h)eerlijk glas.

 Het aanbod schenkwijnen aan boord mag er, behalve om milieuvriendelijke productie, ook om andere redenen zijn. De knisperend frisse, zuiversmakende Pouilly-Fumé 2011 van Jean-Pierre Bailly bijvoorbeeld koppelt fraicheur aan elegantie aansluitend op de door Belgie’s Top Cuisinier Peter Goosens gecomponeerde creatie van gravlax met asperges, crême van tuinerwten en Japanse Ponzu dressing. Overigens past de uit Chile afkomstige Viognier Reserva 2010 van Casa Silva ook prima hierbij, wat mij betreft was het zelfs de beste van de drie wijnen bij het gerecht.  

 

Bij de rode wijnen twee uitstekende keuzes. De uit Marlborough in Nieuw Zeeland afkomtige Pinot Noir 2011. Typisch nieuwe wereld Pinot Noir en een verrukkelijk glas op 36.000 voet, zwoel, zacht, mondvullend zonder zwaar te zijn. De inkoop van KLM zorgt ervoor dat duidelijk verschillende wijnen in het aanbod zitten, als tegenpool voor de super soepele Pinot Noir was er een wijn van biologische druiven. Clos Maginai 2009, van Domaine Zumbaum Tomasi uit het Zuid-Franse Pic st Loup (imp. Résidence Wijnen). Licht bevooroordeeld, maar beslist niet onwaar was de constatering dat deze wijn het wel erg goed deed naast de schotel van Lamsmedaillons met een hazelnootkorstje, jus van rozemarijn en gekarameliseerde zilveruitjes. De combinatie van dit alles sloot prachtig aan op de ferme structuur van deze prijzenwinnende rode wijn, logisch, het is biologisch.

 

Aan boord schenkt men bij de kaas twee port’ s. De trendy roze port van Croft, en de klassiek gestylleerde 2005 Late Bottled Vintage van Taylor, beiden Kwast Wijnkopers, voor mij een makkelijke keuze, de ‘LBV’ presenteerde zich fraai, stoer en rijk, naast de geserveerde kazen.

 

Voor de fruitliefhebbers is er een 2011 Moscato d’ Asti van Prunotto, onderdeel van Antinori, Activin. Dit is mogelijk de ultieme ‘ reiswijn’ want niets is zo verkwikkend aan boord dan deze sprankelende, hyper fruitige, tegelijk friszoete wijn met het alcoholpercentage van bier. In the mood for Champagne? Dan staat er op tien kilometer hoogte een fijn glas Billecart-Salmon van importeur  Résidence Wijnen voor u klaar. World Business Class van KLM, is wereldklasse, ook in het glas.

 

Foto: op zijn laatste vlucht voor pensionering krijgt Senior Purser Martin Prins een glas Zumbaum-Tomasi 2009 van Purser Caroline Barendse.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl