Herkenbaar & betaalbaar | Grand Sud

Ik houd van wijn, maar er is zoveel keus. Wat moet ik nu kiezen?

Voor velen een herkenbare vraag. De gemiddelde wijnliefhebber staat een beetje daas voor de overvolle supermarktschappen en velen – ik verzin dit niet – durven niet eens bij een gespecialiseerde wijnwinkel naar binnen te gaan uit vrees om onwetend over te komen.

En dat is niet raar. Het wijnaanbod is namelijk gigantisch: er zijn 50 wijn producerende landen, 2.000 geografische herkomstgebieden en 5.000 verschillende duivensoorten. En dat blinkt de consument allemaal toe vanuit de schappen. Ga er maar aan staan, zult u denken. Hoewel de diverse supermarkten en wijnspeciaalzaken op allerlei wijze – via smaak, druif of gebied – proberen de wijnafdeling toegankelijker te maken, blijft de keuze voor vele liefhebbers een probleem. Ja, het klopt. Er zijn inderdaad bibliotheken volgeschreven met dikke wijnboeken, maar aan een gemiddelde wijngenieter zijn deze lijvige werken in het algemeen niet besteed: te uitgebreid en te technisch.

We willen gewoon blind een fles van het schap kunnen pakken.

Laten we eens bij het begin beginnen.

De bekendste druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot. De kleuren van wijn zijn wit, rood en rosé.

Klaar.

En in het geheugen van de meesten van ons staat dit: wijn komt vaak uit Frankrijk.

Ook waar.

Grand Sud heeft dit goed in de gaten. De wijnen van dit merk worden grotendeels gemaakt in de Languedoc. In het zuiden van Frankrijk, in de streek waar zomers files vol Nederlanders naartoe rijden. Een plek waar het altijd mooi weer is. Een plaats met warmte. En een plaats met heel veel wijn, want de Languedoc is een van de grootste wijnstreken van Frankrijk (of van de wereld). Aan de oevers van de Middellandse Zee ligt de Languedoc of in wijntermen de Pays d’Oc met haar 4 departementen: Pyrénées-Orientales, Aude, Hérault en Gard. Hier barst het van de druiven. Met het koppetje in de zon en de voetjes in de aarde produceren de wijnstokken hier eerst prachtige druiven en de wijnboeren maken er vervolgens nog mooiere wijnen van.

De wijnboeren van Grand Sud maken er Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot van.

In wit, rood en rosé.

De wijnen zijn gebotteld in een robuuste Bordeaux fles van 1 liter met een wapen in het glas aan de voorkant. Zo’n ribbelig wapen waar je zo lekker met je vingers overheen kunt gaan. De flessen hebben een schroefdop en de wijnen zijn rijk en smakelijk. De Chardonnay is licht vettig en fruitig. De Sauvignon Blanc fris en tropisch. De Merlot rosé is een vettige en fruitige rosé, een rosé met een knipoog naar de Provence. De rode wijn is ook van Merlot gemaakt. Deze wijn heeft body, kracht en fruit. Geschikt om zo te drinken, maar helemaal lekker om iets bij te eten.

Grand Sud kun je van het schap halen bij Jumbo, Coop, Plus, Vomar, Boon’s Markt, Poiesz en Jan Linders voor € 4,99 (grote fles). Grand Sud is vaak in de aanbieding.

Zelfs verkrijgbaar in flesjes van 0,25 liter en in Bag in Box of wijntapsysteem van 3 liter.

Makkelijk toch?

 

Charlotte van Zummeren

 

Dit artikel is eerder verschenen in het magazine Winelife

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu