Koek-en-Zopie | The Kraken Rum

Het sneeuwt! Dus koek en zopie, want dat hoort bij ijspret. Wikipedia leert ons dat koek-en-zopie een term is die gebruikt wordt voor de lekkernijen en dranken die tijdens schaatsperiodes bij het ijs verkocht wordt. En vervolgens wordt rum genoemd: In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht. (bron: Wikipedia)

Rum is een bijzonder product binnen de distillaten. Het is gemaakt van suikerriet, melasse of suikerrietsap. De destillatiekolommen kunnen behoorlijk indrukwekkend zijn. Een rum die dicht bij de smaak van de zopie ligt is The Kraken Rum.

The Kraken Rum is een black spiced rum geïmporteerd uit het Caribische gebied. Kraken rum is intens, mysterieus donker en wild. Kraken Rum is 12 tot 14 maanden gerijpt in eiken vaten en bevat 13 geheime en zeer exotische specerijen, waaronder kaneel, gember en kruidnagel. Weet u nog? Van de zopie.

The Kraken rum is een spiced rum en wordt gedestilleerd door Angostura Distillers op het eiland Trinidad. Daarna gaat de rum naar Lawrenceburg Distillers te Indiana, waar er diverse kruiden en specerijen aan de rum worden toegevoegd. Het heeft zijn naam te danken aan het zeebeest oftewel de mythe en legende van Kraken. Er was eens een schip met rum dat uit het Caribisch gebied vertrok maar nooit aan is gekomen op de eindbestemming. Het mythische zeemonster Kraken zou het schip met de bemanning hebben verslonden. En dat is hetzelfde als wat de rum net de drinker doet, het is een aantrekkelijke hartverwarmende kruidige rum.  Hoe het kwam: vaten met spiced rum spoelden aan land en werdenvernoemd naar Kraken. Trouwens, deze rum kun je ook goed on the rocks drinken of een scheutje in de chocolademelk

Laat de koek-en-zopie-winter maar komen!

 

ChvZ

 

 

Gall Kraken Rum

Mitra Kraken


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu