Kroatische | Wijnen

Kroatische wijnen zijn meer en meer in het nieuws en dat is niet raar. Kroatië is één van de oudste wijngebieden ter wereld, de wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Het lijkt of er wel een heuse revival aan de gang is voor wat betreft het wijnland Kroatië. In New York zetten toprestaurants mooie wijnen op de kaart uit Istrië, Slavonië en Dalmatië. Ook Japanners en Koreanen zijn gek op alles wat met dit prachtige mediterrane land te maken heeft.

Kroatië heeft een aparte vorm, het ziet eruit als een hoefijzer. Het land ligt gekruld om Bosnië en Herzegovina. Het dikste deel van de hoefwijzer is bij Zagreb en het dunste deel loopt naar Dubrovnik. In Nederland hebben we een gespecialiseerde importeur van Kroatische wijnen; dit zijn de wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatian Grapes, en zij kunnen heel gedreven praten over het (wijn)land Kroatië.

Kroatië heeft vele buurlanden en hoorde bij zowel Europa als de Balkan en heeft met voormalig Joegoslavië een verdrietig en verscheurd verleden. Kroatië is een land van wijngaarden. Er zijn meer dan 300 geografisch afgebakende wijndistricten. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden – Kontinetalna – en de Adriatische kuststrook, Primorska. De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina en noord-oosten Slavonië en Dunav. In de binnenlanden bestaat de productie vooral uit witte wijn.

De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Aan de Adriatische kust is het droog en ‘s zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geproduceerd worden.

Volgens Diederik en Mario worden de wijnmakers eigenzinniger en creatiever naarmate het land dunnen en slanker wordt in de richting van Dubrovnik.

Croatian Grapes stuurde me zes feestelijke wijnen toe. De wijnen representeren ieder op hun beurt de eigenheid van het wijnland.

Feravino – Francesca Rose Brut:
Dit is een brut gemaakt van de Frankovka-druif (Blaufränkisch) in de regio Slavonië in het oosten van Kroatië.
Hij gemaakt op de Charmat Methode. Ze heeft ook een broertje, dat is de Grasecco. Die is gemaakt van de Graševina-druif en het is een knipoog naar de Prosecco. En omdat deze rosé brut van de Frankovka is gemaakt werd dat dus de Francesca. Een mooie frisfruitige bubbel.

PP Orahovica – Graševina Vrhunsko:
De Graševina-druif (Welschriesling)  is met 23% van de totale productie in Kroatië veruit de meest geteelde druif. Deze Graševina Vrhunsko (Vrhunsko betekent: top) is de premium variant van deze wijn. Wijnmaakster Ivana Nemet heeft voor deze wijn de beste druiven geselecteerd. De wijn heeft verder geen houtrijping gehad.
Ooit was hier in Slavonië de Panonische zee en de druiven staan op de oude zeebodem met schelpjes en fossielen. Daar geeft het mineralige karakter. Ook al komt de wijn dan ook ver uit de binnenlanden, hij past uitstekend bij alles dat uit zee komt en hij is legendarisch bij oesters.

Vina Carić – Pošip:
Dit is een piepkelin wijnhuisje op het eiland Hvar in Dalmatië. Hier wordt al eeuwenlang wijn gemaakt, zelfs al voor de oude Grieken in de tijd van de Ilyriërs. De Oude Grieken hebben in 385 voor Christus hier de kolonie Pharos gesticht wat later is verbasterd tot Hvar.
De plek van die nederzetting heet nu Stari Grad (letterlijk vertaald: oude stad) en op de door Unesco beschermde Stari Grad velden groeien deze autochtone Pošip-druiven. Dat wil zeggen voor de helft dan, want de andere helft van de druiven komt van de zuidhellingen van het eiland. De druiven van beide locaties worden samengevoegd om zodoende een niet een al te zware en mooi gebalanceerde Pošip te krijgen.

Vina Carić – Jubo’v:
Plavac Mali is een oerbroer van de Primitivo en de Zinfandel. Uit DNA-onderzoek is namelijk gebleken dat al deze druiven afkomstig zijn van de Crljenak Kaštelanski (Tribidrag) en daar is de Plavac mali ook van afkomstig. Het zijn hele kleine druifjes (plavac Mali betekent letterlijk ‘kleine blauwe’). Je hebt dus veel schil en daardoor veel tannine wat ook een duidelijk kenmerk is van een Plavac wijn.
De meeste Dalmatsiche wijnmakers willen van Plavac Mali alleen maar monocepage wijnen maken. Wijnmkaer Ivo Carić heeft er juist voor gekozen om de wijn een wat internationaler karakter te geven en heeft hem voor 30% geblend met Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon.
De naam van de wijn is een samenvoeging van de naam van de zoon van de wijnmaker Ljubo (wat je in lokaal dialect als Jubo uitspreekt) en het Kroatische woord voor liefde: Ljubav.

Skaramuča – Dingač:
Dit is de beroemdste wijn van Kroatië van de plavac mali en is afkomstig van de beschermde regio Dingač op de zuidhellingen van het Dalmatische schiereiland Peljesac, net ten noorden van Dubrovnik.
Een Dingač wijn mag alleen Dingač heten als het van plavac mali is, de druiven uitsluitend afkomstig zijn van de beschermde regio met een alcoholpercentage tussen de 14 en 17%.
Er heerst een bijzonder microklimaat en de opbrengst per stok is vaak maar 300 tot hooguit 500 gram terwijl dat bij de stokken op het midden van het eiland vaak wel 1,5 kilo is.
De ongeleide ‘bush vines’ staan op arme rotsgronden aan zee en ze staan dus heel hard te werken om een beetje sap te produceren.
Deze wijn is bijzonder krachtig en alcoholisch, hier moet je iets bij eten!

Vinoplod – Jakov:
Deze dessertwijn is afkomstig van wijnhuis Vinoplod ..
Het staat niet op de fles, maar het is een Prošek, dat is een traditionele dessertwijn uit Dalmatië. De reden dat het er niet op staat is de naam. Want toen Kroatië in de EU kwam vonden de Italianen dat de wijn niet zo mocht heten omdat het teveel lijkt op Prosecco, wat een totaal andere wijn is uiteraard.
Er zijn meerdere autochtone druiven (zowel wit als blauw) toegestaan voor de productie van deze pasito-wijn. Deze Jakov is gemaakt van drie witte druiven: debit, maraština, trbljan.

Deze wijnen waren inderdaad bijzonder premium en feestelijk. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld Hubrecht Duijker vaak een Kroatische wijn heeft als Vondst van de maand. Kroatië benoemd ook ieder jaar een Kroatisch wijnambassadeur en dit is bijvoorbeeld Betty Koster die haar kazen waanzinnig goed kan combineren met de Kroatische wijnen.

Charlotte van Zummeren

Croatian Grapes  is wijnimporteur met een top assortiment van wijn uit Kroatie. Hun wijnen zijn praktisch allemaal gemaakt van unieke autochtone Kroatische druiven met klinkende namen als grasevina, posip, malvazija, frankovka en de plavac mali.

Croatian Grapes  heeft wijn uit Kroatië in het assortiment die medailles gewonnen hebben bij de International Wine Challenge en de International Balkans Wine Competition.


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl