Kroatië | Een oud én nieuw wijnland

Kroatië is één van de oudste wijngebieden ter wereld. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Het lijkt of er wel een heuse revival aan de gang is voor wat betreft het wijnland Kroatië. In New York zetten toprestaurants mooie wijnen op de kaart uit Istrië, Slavonië en Dalmatië. Ook Japanners en Koreanen zijn gek op alles wat met dit prachtige mediterrane land te maken heeft.

Kroatië heeft een aparte vorm, het ziet eruit als een hoefijzer. Het land ligt gekruld om Bosnië en Herzegovina. Het dikste deel van de hoefwijzer is bij Zagreb en het dunste deel loopt naar Dubrovnik. In Nederland hebben we een gespecialiseerde importeur van Kroatische wijnen; bij de kookwedstrijd Aan de Schelde ontmoette ik de wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, en zij kunnen heel gedreven praten over het (wijn)land Kroatië.

Kroatië heeft vele buurlanden en hoorde bij zowel Europa als de Balkan en heeft en heeft met voormalig Joegoslavië een verdrietig en verscheurd verleden. Kroatië is een land van wijngaarden. Er zijn meer dan 300 geografisch afgebakende wijndistricten. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden – Kontinetalna – en de Adriatische kuststrook, Primorska. De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina en noord-oosten Slavonië en Dunav. In de binnenlanden bestaat de productie vooral uit witte wijn.

De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Aan de Adriatische kust is het droog en ’s zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geproduceerd worden.

Volgens Diederik en Mario worden de wijnmakers eigenzinniger en creatiever naarmate het land dunnen en slanker wordt in de richting van Dubrovnik.

Croatian Wines stuurden me zes wijnen toe om eens kennis te maken met de diversiteit van Kroatië. De wijnen representeren ieder op hun beurt de eigenheid van het wijnland.

Orahovica Graševina Kvalitetno, regio Slavonië, oost-Kroatië

De druif Graševina is met bijna 23 procent aanplant veruit de meest gebruikte druif in het land. Graševina is hetzelfde als de Welschriesling. Deze wijn is afkomstig van PP Orahovica, een landbouwbedrijf dat naast wijn ook allerlei andere producten produceert zoals hazelnoten en zoetwatervis.

PP Orahovica is gelegen in het ongerepte gebied van Oost-Kroatië, in het gebied tussen de rivier de Drava in het noorden en de hellingen van Papuk en Krndija in het noordwesten, langs de randen van het natuurpark Papuk. Er is ook een premium variant.

Het bio – dynamisch Eco gecertificeerde huis Bolfan Bijeli Cuvee, regio Zagorje, noord-Kroatië

Voluit heet dit wijnhuis Bolfan Vinski Vrh, wat vrij vertaald betekent: Bolfan wijn van de top. Het wijnhuis ligt dan ook letterlijk op de top van een berg. Vanaf het wijnhuis heb je 360 graden zicht op de wijngaarden en landerijen die op de hellingen rondom liggen.

Het wijnhuis ligt in de regio Zagorje in het continentale gedeelte van Kroatië, in het noorden tegen Slovenië aan.

Doel van wijnmaker Tomislav Bolfan is om volledig natuurlijke wijn te produceren en daarmee de top in de wijnproductie te bereiken. Het wijnhuis produceert dan ook niet alleen op biologische wijze (waarvoor ze een eco-certificering hebben) maar zorgt voor een volledig biodynamische productie.

Tomislav Bolfan is er ook van overtuigd dat de wijn vooral gemaakt wordt in de wijngaarden en niet in de kelder. Als je goed zorgt voor de bodem en druivenstokken en zorgt dat de druiven in optimale conditie zijn dan volgt de rest van het proces vanzelf.

Boven het wijnhuis is een restaurant waar bijzondere maaltijden geserveerd worden gemaakt van biologische producten die veelal zelf gekweekt zijn. De chef slaagt er iedere keer weer in om gerechten te maken die prachtig passen bij de Bolfan-wijnen.

Nog een verdieping naar boven heeft het wijnhuis een aantal 4-sterren hotelkamers met schitterend uitzicht over de wijngaarden. Een overnachting inclusief diner en zalig lokaal ontbijt is hier een enorme aanrader.

Bijeli Cuvee betekent letterlijk: Witte Cuvee. Het is een blend van Graševina, Pinot Sivi (pinot gris), Sauvignon Blanc en Müller Thurgau. De wijn is geschikt voor veganisten.

Medea Istarska Malvazija, regio Istrië, noordwest-Kroatië

Een nieuw wijnhuis in portfolio van CroatianGrapes. In Istrië hadden we al het eco-gecertificeerde wijnhuis Kabola, waar jij waarschijnlijk op de boot de Malvazija van hebt geproefd.

Medea is het wat meer betaalbare zusje uit het zuiden van Istrië. Het is met 60 hectare wijngaarden en 40 hectare olijvengaarden het op een na grootste wijnhuis van Istrië.

Het bedrijf is voortgekomen uit de coöperatie Agroprodukt Vodnjan. In 2010 is het wijnhuis geprivatiseerd en heet sindsdien Medea, vernoemd naar tovenares en godendochter Medea uit de Griekse mythologie.

Wijnhuis Medea ligt net buiten de stad Pula in het dorp Vodnjan, tegenover een klein stationnetje. Je kunt er dus vanuit Pula met de trein naartoe voor een proeverij. De druivenstokken staan op rode grond.

De Istarska Malvazija is de belangrijkste druif die hier verbouwd wordt. Wijnmaker Marko Krstacic produceert hiervan ongeveer 120.000 flessen per jaar.

Feravino Dika Frankovka, regio Slavonië, oost-Kroatië

Frankovka is geen inheems druif in Kroatië, het is gewoon een synoniem voor Blaufränkisch. Het is wel de belangrijkste druif in de oostelijke provincie Slavonië (niet te verwarren met het land Slovenië).

Het wijnhuis is met een jaarlijkse productie van 900.000 liter de grootste van de kleine producenten in Kroatië.

De premium variant heet Miraz Frankovk. Deze wijn komt uit de ‘Dika’ lijn wat ‘Trots’ betekent. ‘Miraz’ betekent ‘Bruidsschat’. De Miraz Frankovka heeft wel houtlagering gehad, de Dika Frankovka niet.

Medea Teran ,regio Istrië, noordwest-Kroatië

De belangrijkste rode druif in Istrië is de Teran. Deze Teran van Medea is wat toegankelijker. Zowel qua smaak als qua prijs. Hij kost minder dan de helft van de eerder beschreven wijn van Kabola. Ook deze wijn is geschikt voor veganisten.

Het wijnhuis produceert nu 200.00 liter en eigenaar Christian Floricić (neef van de directeur van de oude coöperatie) wil binnen vijf jaar doorgroeien naar 400.000 liter.

Teran is echter niet de belangrijkste rode druif voor Medea, dat is de Merlot. Van de Teran wordt jaarlijks ongeveer 10.000 flessen geproduceerd.

PZ Sviče Plavac, regio Dalmatië, zuid-Kroatië

De Plavac Mali is de beroemdste druif in Dalmatië en het is het oer-broertje van de Primitivo en de Zinfandel. Van al onze Plavac Mali wijnen is dit de meest verkochte wijn. Hij is afkomstig PZ Svirče, een coöperatie met 220 leden op het Dalmatische eiland Hvar.

Letterlijk betekent Plavac Mali ‘Kleine Blauwe’. De druiven zijn heel klein en daardoor in verhouding dus veel tannine in de wijn.

Synoniemen voor Plavac Mali: Crljenak, Kasteljanak (Split), Pagadebit Crni of Pagadebit Mali (Korčula, Plavac Crni, Plavac Veliki, Plavec Mal (Macedonië), Zelanak (Dubrovnik)

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Plavac Mali: Babić (Šibenik), Crljenak Kaštelanski, Plavina (Dalmatische kust), Primitivo (Italië) Tribidrag, Zinfandel.

Verwante druiven: Tribidrag, Crljenak Kaštelanski, Primitivo en Zinfandel zijn hetzelfde. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat Plavac Mali is ontstaan uit een kruising tussen Tribidrag en Dobričič wat beide zeer oude Dalmatische druivenrassen zijn. Plavac Mali is dus een oerbroer van de Tribidrag, Crljenak Kaštelanski, Primitivo en Zinfandel.

Deze wijnen hadden stuk voor stuk kwaliteit en zijn zeer aangenaam. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld Hubrecht Duijker vaak een Kroatische wijn heeft als Vondst van de maand. Kroatië benoemd ook ieder jaar een Kroatisch wijnambassadeur en dit is bijvoorbeeld Betty Koster die haar kazen waanzinnig goed kan combineren met de Kroatische wijnen.

Croatiangrapes  heeft wijn uit Kroatië in het assortiment die medailles gewonnen hebben bij de International Wine Challenge en de International Balkans Wine Competition.

Croatian Grapes  is wijnimporteur met een top assortiment van wijn uit Kroatie. Hun wijnen zijn praktisch allemaal gemaakt van unieke autochtone Kroatische druiven met klinkende namen als Grasevina, Posip, Malvazija, Frankovka en het ‘zusje’ van de Primitivo en de Zinfandel, de Plavac Mali.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu