oranje

Column: Oranje Boven

 

Door Charlotte van Zummeren

 

Nederlandse wijnen

 

koninginHet is weer zover. De stoepen worden met tape afgetekend om het plekje op de vrijmarkt te garanderen. De vrachtwagens rijden af en aan om de horeca te bevoorraden. De straten kleuren langzaam oranje. Het Oranjefeest staat op het punt los te barsten met in dit lustrumjaar twee hoogtepunten: Koninginnedag en de 5 mei viering. Dagen dat het Oranje identiteitsgevoel groot is. Je ontkomt niet aan deze Oranjeroes. Er zijn mensen die Koninginnedag niet voorbij laten gaan zonder een glas Oranjebitter. Een dikke, bittere, stroperige én oranje likeur die zwaar is en gelijk in de benen zakt. Is een glas wijn niet meer te verkiezen? Wat zou het toch leuk zijn als op 30 april en 5 mei iedereen massaal aan de Oranje wijn gaat?

 

Nederlandse wijnen dus, die zijn er nu in overvloed. Hollands glorie, gemaakt door Hollandse boeren, met druiven van Nederlandse bodem. Het aanbod wordt ook alsmaar groter, er zijn nu al zo’n 200 wijngaarden in Nederland, waarvan een aantal – inclusief onderstaande – nationaal en internationaal onderscheiden zijn.

 

Nederlanders houden toch van medailles? Hup Holland Hup enzo?!  In de laatste tien jaar is de wijnbouw in Nederland enorm gegroeid. Er zitten superproducten tussen. De Apostelhoeve heeft een gevestigde naam en is één van de oudste wijnbedrijven in Nederland. De wijn van de auxerrois, een druif die het ook goed doet in Luxemburg, van deze producent is niet te versmaden.  Een ander, redelijk nieuw bedrijf, is Colonjes uit Groesbeek. De druiven voor de Knapse Witte, van de nieuwe druivenrassen helios en riesel, groeien op lössbodems. De wijn is fris, een beetje sauvignon blanc- achtig, met een opvallende mineraliteit. En dat doet wat met een wijn. Tot slot de wijnen van Achterhoeks Goud, wijn uit Gelderland. Ze maken een negental wijnen en al deze producten stáán er. De Moj’s kieken lijn, de Johanniter en zelfs de Regent – rode wijnen blijven lastig in het onvoorspelbare Nederlandse klimaat –  blijven in balans. Het zijn wijnen waarmee je voor de dag kan komen op een feestje en ook hier zijn het  de nieuwe druivenrassen die het doen. Een opvallend product is de Solaris op hout. Dit nieuwe witte ras doet het uitstekend op barrique. Het is geen chardonnay of marsanne, maar wel vettig, mineralig en met tropische invloeden. Een dijk van een wijn, wat mooi dat ze dat hier kunnen maken. Dat is iets om trots op te zijn, daar gaat het Oranjehart van kloppen. Dít mogen ze wel inschenken op 30 april en ook nog erna. De Achterhoekse wijnen zijn een coöperatie en ze werken net zoals de eerder genoemde winery’s zo schoon mogelijk. Coöperatie? Ja! De twaalf aangesloten wijngaarden delen de lasten. Dat komt goed uit, want na 30 april komt op 1 mei de Dag van de Arbeid. De dag van – internationale – solidariteit. Voor sommigen ook een feest – in België zelfs nationaal – en dat is dan twee maal proost op de Nederlandse wijnen.

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl