Wat is Pasen? | & geniet van Champagne en mousserende wijnen

De lente gloort en Pasen staat voor de deur. Het zijn vrije dagen en het is meestal – redelijk – mooi weer. De Paasbrunch is traditie geworden. En bij een brunch hoort natuurlijk champagne of ander mousserend. Voordat we gaan klinken, wat is Pasen eigenlijk? En als we dan toch bezig zijn. En wat is Hemelvaart? En Pinksteren?

Hoe zit het ook alweer?

Pasen is voor christenen belangrijker dan Kerstmis. Met Pasen herdenken zij de opstanding van Jezus Christus uit de dood, nadat hij op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven was. Pasen is metafoor voor hoop en een leven na de dood. Pasen is ook het einde van veertig dagen vasten. Dat is natuurlijk ook een reden voor blijdschap en een feestje, moslims vieren het einde van hun ramadan altijd met het suikerfeest. De zondag voor Pasen is Palmzondag, dan wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Op Witte Donderdag vond het laatste avondmaal plaats met de 12 apostelen.

De hele voorafgaande week aan Pasen heet de Goede week. Na Pasen duurt het vijftig dagen tot aan Pinksteren. Na Jezus dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen was Jezus nog veertig dagen bij zijn volgelingen. Op de veertigste dag ging Jezus naar de hemel, dit is Hemelvaart. Hij had beloofd de Heilige Geest te sturen die hen kracht zou geven het evangelie te verkondigen. Tien dagen na Hemelvaart en 50 dagen na Pasen, op Pinksteren of Pentacost, kwam de Heilige Geest over de discipelen. Dit wordt in tekeningen of schilderijen ook wel weergegeven als vurige tongen boven de hoofden van de discipelen.

Wat we nu vooral in de winkels zien, paaseieren en chocoladehazen, staan los van het christelijke Pasen. Het ei en de paashaas staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze refereren aan niet-christelijke dan wel heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd. Ze komen uit een traditie van lentefeesten. En die feesten hebben een veel langere traditie dan de christelijke.

Dus hoe je het ook wendt of keert, Pasen is een dag van hoop en vreugde. En wat hoort daarbij? Juist, champagne. De Paasbrunch begint vaak om een of elf en dat is een uitstekende tijd om mousserend te drinken. Alle supermarkten, winkels, onlineshops en wijnhandels adverteren met champagne. Pasen als champagne moment is kennelijk aangeslagen en wellicht de oorzaak van de groei van de NL champagne omzet. We kunnen dus alleen maar blij zijn dat er nog een ‘echte’ champagne gelegenheid is na oud en nieuw.

Uiteraard hoeft het niet altijd champagne te zijn. Crémant, Prosecco, Sekt en Cava zijn uitstekende alternatieven.

Een paar suggesties:

Bellussi DOC Prosecco Brut Rosé: Bellussi bottelt zijn prosecco’s in prachtige flessen met voelbare druppeltjes, dit zijn flessen waar je helemaal blij van wordt. De Bellussi rosé is van glera en pinot nero. Van dit glas word je helemaal blij. Zalmkleurig,  mooie – niet te opdringerige – mousse en heerlijk fruitig met een goede structuur. Een feestje! Importeur is De Monnik Dranken. Verkrijgbaar in de betere wijnwinkel.

 

 

AH Excellent Champagne Premier Cru Deze fruitige, fijn droge champagne met die typische toastsmaak  is heerlijk als aperitief of bij oesters, garnalen en lichte visgerechten. Een prachtige prijs-kwaliteitverhouding. € 27,99 is zeer voordelig voor deze klasse champagne.

 

 

 

We kunnen er nog even niet niet heen, maar met Café de Paris waan je je weer in de leuke Parijse cafeetjes. Het idee om een licht bubbelend en verfrissende wijn te ontwikkelen ontstond in Parijs, als eerbetoon aan deze mooie stad waar in alle caféetjes iedere dag weer een mooi glas mousserende wijn geschonken wordt. Vandaag de dag zijn de mousserende wijnen van Café de Paris niet weg te denken uit het straatbeeld en behoort het tot de 10 best verkochte Franse mousserende wijnmerken wereldwijd. Heerlijke mousserende wijnen met een matig alcoholgehalte van 11,5%. Café de Paris Blanc de Blancs Brut : Een fris-fruitige multi-blend van 6 witte druivenrassen: chardonnay, chenin blanc, colombard, sauvignon blanc, ugni blanc en semillon.

Café de Paris Rosé: In deze blend zitten vier rode en witte druivenrassen: cabernet franc, chardonnay, pinot noir, semillon. Heerlijk vrolijk zalmkleurig glas

Ik wens iedereen een sprankelend Pasen vol hoop en vreugde!

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl