Royalty en wijnglazen (2)

Op Koninginnedag vorig jaar stond op deze site een column over hoe de koningin haar wijnglas vasthoudt. Het onvolprezen televisieprogramma van Jort Kelder ‘Hoe heurt het eigenlijk’ tipte in december jongstleden dit opmerkelijke gebruik van de koningin weer aan. Dit leidde tot een hernieuwde interesse op het internet in dit koninklijke afwijkende gedrag. Want waar ging het nu eigenlijk over? De koningin heeft, net zoals andere leden van het Koninklijk Huis, de gewoonte haar glazen bij de kelk te vatten. Een doodzonde in wijnland. De temperatuur van de hand beïnvloedt zo de temperatuur van de wijn. Heel fout dus.

Sommigen zoeken de verklaring voor deze wijn faux-pas in de zogenaamde receptie etiquette. Op drukke gelegenheden wordt het glas in een party-stand vastgehouden. Een stevige grip om de kelk, zodat iemand die je tegen je oploopt of aanstoot, het kostelijke vocht niet uit het glas walst.


Dit is echter niet het juiste antwoord, zo schreven wij een jaar geleden. Want, zo dachten wij, de oplossing van dit kelkvraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt gold in vroeger tijden dat de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn houdt. Zo kan de stank de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma. En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is in de loop der jaren enorm vooruitgegaan, zal de royals een zorg zijn. Door zo het glas beet te pakken, geven zij blijk van hun afkomst. Di t waren onze welgemeende gedachten.

Maar wat blijkt nu: op een wijnreis hoorden we van collega van de Rhoer van Dagblad Trouw dat zij ooit zelf rechtstreeks aan de Apeldoornse tak van het Koningshuis heeft gevraagd waarom zij het glas zo vasthouden. Simpel: ze doen dat juist vanwege al die mensen die tegen hen oplopen bij recepties waardoor alle wijn eruit spettert. Zonde. Wijn hoort niet op de grond, maar in de mond.

Toch gaat het na deze week van vele televisie programma’s over Koningin Beatrix en haar koninklijke gedrag weer een beetje knellen aangaande dit glazendilemma. Waarom zou de koningin haar glas nu zo vasthouden? Beatrix lijkt me zomaar iemand die vanwege haar afkomst het glas bij de kelk beetpakt. Lekker puh! Een vorstin pakt haar glas op de adellijke wijze vast en niet anders! Hoeveel programma’s en columns er ook aan gewijd worden.

Maar dat maakt allemaal nu niets meer uit. Winebusiness.nl wenst Hare Majesteit nog zeer vele jaren toe waar zij in alle rust en buiten het zicht van de camera’s het glas bij de kelk kan vatten. Van harte proost en bedankt voor al die jaren dat u onze koningin was. Hare Majesteit: een fijne verjaardag gewenst.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu