Finalisten Nederlandse | Copa Jerez 2020 bekend

Het is een jaar dat vraagt om alternatieve oplossingen. Gelukkig voor de horeca kunnen sommige dingen nog wel doorgaan. Na het inleveren van een geschreven en gefotografeerd 3-gangen menu met een toelichting van waarom welke sherry bij welk gerecht past, heeft de jury de teams van restaurant Spectrum, Mei Wah, Oonivoo, Noble Kitchen en De Librije voor de Nederlandse finale van de Copa Jerez geselecteerd. De inzendingen en met name de finalisten laten zien dat ook dit jaar de Nederlandse horeca serieus bezig blijft met de ontwikkeling van het vak in het algemeen en het werken met sherry’s in het bijzonder.

Copa Jerez in NL 2020

De Copa Jerez is twintig jaar geleden ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om samen te werken en de strijd met elkaar aan te gaan op een gerenommeerd wereldpodium en zo hun gezamenlijke vaardigheden tentoon te spreiden. Het winnende team van de Nationale Finale zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van de Copa Jerez, die wordt gehouden in het centrum van de Sherry Wines, Jerez de la Frontera in Spanje in 2021. Daar zal het team het opnemen tegen de finalisten van zeven andere landen.

Ook de Nederlandse finale zal anders zijn dan anders. De finalisten zullen het op 23 november tegen elkaar op nemen in De Librije in Zwolle. Het daar aanwezige prachtige kookatelier van Jonnie en Thérèse Boer heeft acht volledig uitgeruste kookeilanden, neem daar nog de restaurantkeuken bij, en de teams die bestaan uit slechts één kok en één sommelier hebben meer dan genoeg ruimte om veilig hun finaleopdracht te maken. De jury zal op afstand de presentatie beoordelen, met de Consejo Regulador die inbelt vanuit Spanje.

De finalisten

Dit jaar hebben vijf teams zich weten te kwalificeren voor de finale, nadat de inzendingen blind beoordeeld zijn door de jury bestaande uit topsommelier Job Seuren, ex-winnaar en restaurateur Adria Zarzo Habraken, Wijnvrouw van het Jaar en wijnschrijver Magda van der Rijst onder leiding van Heleen Boom, restaurateur en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. De juryvoorzitter licht toe.

Sommelier Cas Kratz en chef Jeroen Boone

Spectrum, Amsterdam

“Een hele goede inzending, scorend op alle facetten. Spannende gerechten, diverse sherry’s van kwaliteit en goed toegelicht waar de afwegingen zaten. We hoefden als jury hier niet lang over na te denken, wel benieuwd hoe het straks op het bord is.”

Sommelier Anouk Yuen en chef Taks Yuen

Mei Wah, Eindhoven

“Als je het zo leest, verbaast het eigenlijk dat er niet meer Chinese keukens meedoen. Het ademt een natuurlijke combinatie met sherry. De specifieke keuze van de sherry’s zal zich moeten bewijzen, die toelichting kan overtuigender.”

Sommelier Martien Marcelissen en chef Thijs Berkers

Oonivoo Winespired, Uden

“De opbouw van de sherry’s is wellicht onconventioneel, maar de keuze daarvoor goed onderbouwd. Uit dit menu spreekt vakmanschap, vooral op presentatie, maar we zullen natuurlijk moeten proeven.”

Sommelier Joost Mengerink en chef Tom Schoonus

Noble Kitchen, Cromvoirt

“Rustiek in het menu met veel Nederlandse toetsen, dat is leuk voor een internationale wedstrijd. Beste uitwerking van alle deelnemers, heeft de jury veel details gegeven om vertrouwen te geven in een even zorgvuldige voorbereiding van de finale.”

Sommelier Sem Beks en chef Lars Aukema

De Librije, Zwolle

“Spannende keuzes aan sherry’s. Met een vegetarisch hoofdgerecht en veel lokale producten laat het menu echt zien, wat Nederland gastronomisch te bieden heeft. Uit de combinaties spreekt ervaring en liefde voor sherry.”

Bron: pb

 

 

 

 


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu