Solán de Cabras | Natuurwater beschermd door blauw

De iconische blauwe fles is kenmerkend voor het Spaanse merk Solán de Cabras. Dit natuurlijk mineraalwater, dat in de betere restaurants in Europa wordt geserveerd, is in Nederland gewoon in de schappen van de supermarkt te vinden. Wij consumeren jaarlijks bijna 500 miljoen liter flessenwater, ondanks ons schone drinkwater. Natuurlijk mineraalwater heeft een andere samenstelling en smaak. Daarmee is het een weldaad voor onze gezondheid en geschikt bij de maaltijd. De herkomst van Solán de Cabras kent een lange geschiedenis met legendes en verhalen die allen teruggaan naar die ene enkele bron in de Cuenca-heuvels van Midden-Spanje. Nog steeds wordt het water geprezen om haar fraaie stijl, unieke zuiverheid en de uitgebalanceerde mineraliteit, die een ultieme hydratatiebron vormt voor een gezond en sterk lichaam.

Natuurlijk geschikt

Dankzij de unieke natuurlijke filtering en de ligging van de bron, heeft Solán de Cabras een lage concentratie natrium en een optimale verhouding tussen calcium en magnesium. Hiermee is het water bij uitstek geschikt voor aanstaande moeders en baby’s. Omdat de minerale samenstelling nooit verandert, hoeft het water niet bewerkt of behandeld te worden. Wel wordt het zorgvuldig beschermd tegen lichtinvloeden door de blauwe kleur van de fles. Het relatief lage natriumgehalte en hoge magnesiumgehalte helpt de spijsvertering en vermindert maagzuur, waardoor het zo geliefd is als tafelwater. Bovendien heeft het een zachte en neutraliserende smaak dat makkelijk bij wijn en gerechten geschonken kan worden. Ook om de vochtbalans in het lichaam te herstellen na het sporten zorgt dit zuivere water voor de beste hydratatie.

Bron van gezondheid

De bron Serrania de Cuenca kan beschouwd worden als de oudste waterfabriek ter wereld. Al zo’n 3600 jaar wordt daar in Centraal Spanje ieder regendruppeltje zorgvuldig gefilterd door maar liefst zeven verschillende aardlagen. In 15de eeuw werd bij toeval ontdekt dat zieke geiten genazen nadat zij het water uit de bron hadden gedronken (solan=drinkplaats, cabras=geiten). Enkele eeuwen later, in 1775, beval koning Carlos III de bouw van de Solán de Cabras Baden om de pelgrims te bedienen, die uit het hele land naar Cuenca trokken op zoek naar genezingen voor allerlei kwalen. Later werd de bron gezien als geneeskrachtig voor ongeneeslijk zieken, naar aanleiding van een studie van Spaanse artsen. In 1790 verklaarde koning Carlos IV het water tot algemeen belang  en bracht het in flessen naar de steden, waar het tot aan de jaren ‘60 van de vorige eeuw vooral bij apotheken werd verkocht.

Terug naar de bron
Wie op zoek wil gaan naar De Bron, kan een bezoek brengen aan Serrania de Cuenca zo’n 200 kilometer ten oosten van Madrid. Het water heeft er het hele jaar door een constante temperatuur van 21 graden, heerlijk koel in de zomer en even lekker warm in de winter als de temperatuur in de heuvels zakt naar onder de 10 graden.

Solán de Cabras mineraalwater is verkrijgbaar in de supermarkt in 75 cl, 55 cl en 33 cl PET
prijs per liter: 1,19 euro

Voor meer informatie naar http://solandecabras.es/en/


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl