Stellenbosch | Mooiplaas

Welkom, welkom, konden jullie het vinden?’ De broers Louis en Tielman slaan hiermee de spijker op zijn kop, want we kónden hun winery Mooiplaas niet vinden. De wijngaarden in de omgeving van Stellenbosch liggen behoorlijk verspreid. Als je aan het rijden bent, denk je dat kan toch zo ver niet zijn, maar jawel.. het is inderdaad zo ver. Na een lange oprijlaan arriveren we bij de winery waar ook een gelegenheid is voor bezoekers om iets te drinken of wijn te kopen. Louis Roos gaat eerst wat zaken bespreken met Joke Holster van importeur De Monnik Dranken.

Zijn broer Tielman neemt ondergetekende mee op een rit door de wijngaarden in zijn SUV. ‘Kijk’, zegt Tielman, ‘we beginnen hier op ongeveer 100 meter boven zeeniveau, maar dat gaat snel veranderen’. Hij draait met zijn auto naar rechts en de tocht naar boven begint. ‘Dat hobbelt aardig, hè?’ Tielman kan er wel om lachen. ‘We hebben hier een bezit van 250 hectare, waarvan er 100 beplant zijn met wijngaarden.’ Links en rechts doemen er inderdaad wijngaarden op als we omhoog rijden. ‘Omdat we hier verschillende bodemsoorten hebben en uiteenlopende hoogtes, kunnen we variëren in de aanplant.’ Cabernet sauvignon, pinotage en merlot plantten ze bijvoorbeeld in de warmere zones terwijl sauvignon blanc en chardonnay op de koelere gedeeltes geplant worden.

Hoog, hoger, hoogst

Tielman rijdt nu naar de hoogste plek op ongeveer 350 meter. ‘Ons gebied en wijngaarden liggen in een hoefijzervorm. Het begint daar linksboven en daar rechts komt een bocht en dan eindigt onze landen daar links. De wijngaard die je nu voor je ziet is niet van ons.’ Verderop laat Tielman zien dat door hun respect voor bio-diversiteit en natuur een gedeelte van het landgoed een beschermd natuurgebied is geworden, een park binnen hun estate. Beide broers, zowel Tielman en Louis, begrijpen alles van alle aspecten van de natuur. Insecten, vogels, grondsoorten, ze weten werkelijk alles. Tielman wijst inmiddels naar wandelroutes die hij hoogstpersoonlijk heeft aangelegd. Op een weiland op het lagergelegen land staan paarden te grazen. Tielman wuift de vraag weg ‘op het tourisme kom ik straks terug’ en geeft weer gas want hij wil iets laten zien.

Op een stuk land van ongeveer 1,5 hectare zijn medewerkers bezig wortels e.d. uit de grond te trekken. ‘Je wilt niet weten hoeveel tijd het kost om een veld geschikt te maken als wijnbouwgrond. Eerst moet alle begroeiing eraf en vervolgens moeten alle wortels verwijderd worden. En dat is heel veel werk, het duurt anderhalf jaar eer de grond klaar om wijnranken in te planten.’ Mooiplaas gaat op dit veldje pinot noir planten. Drie jaar geleden heeft de winery op een soortgelijke plaats als deze ook een hectare pinot noir aangeplant en de wijn die van die druiven nu voor de eerste keer gemaakt is, is van uitzonderlijke kwaliteit. Voor herhaling vatbaar dus.

Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve zoals het bedrijf voluit heet, is prachtig gelegen tussen de majestueuze bergen en twee oceanen in het beroemde wijngebied Stellenbosch. Het totale Estate bestaat uit 250 hectare waarvan ongeveer 100 hectare aan wijngaarden en 60 hectare natuurreservaat. Het bedrijf is al jaren eigendom van de familie Roos.

De wijngaarden en het natuurreservaat liggen vlak bij elkaar. Daardoor is het belangrijk om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, om het natuurreservaat en bio-diversiteit zo zuiver mogelijk te houden. Mooiplaas geeft tussen de rijen druiven ruimte aan natuurlijke begroeiing. Dit is ook onderdeel van de wens zo zuiver mogelijk te werken.

Kaap-Hollandse stijl

Tielman snijdt inmiddels weer een scherpe bocht aan en wijst naar rechts, daar staat een typisch huis in de Kaap-Hollandse stijl. Deze stijl kenmerkt zich door prominente en vaak gekrulde puntgevels en schuine daken. De merkwaardige gevel zorgt ervoor dat het dak bij harde wind niet kan wegwaaien en het raam voorziet de zolder van licht. Je ziet deze Kaaps-Hollandse stijl veel in en rond Kaapstad en stadjes als Stellenbosch en Paarl waar de wijnhuizen vaak in deze stijl zijn gebouwd. ‘Mijn ouders woonden hier vroeger. Nu zijn we het aan het verbouwen voor toeristische verhuur. Eén kamer staat inmiddels op booking.com en AirB&B.’ Tielman komt nog even terug op het toerisme van de winery. Hij wijst naar een wandelpad, de gasten kunnen ook nog paardrijden en mountainbiken door de heuvels en bergen.

Proeven

Weer terug bij de winery wacht Louis Roos en neef (ook zoon van Tielman) Tielman Roos. De familie Roos die oorspronkelijk uit Duitsland komt, heeft duidelijk iets met de naam Tielman. Louis en Tielman Jr. zetten nu de tafel vol met wijnen. We gaan aan het werk. De korte proefnotities komen na de naam van de wijn.

Langtafel Rose: gemaakt van de pinotage druif, een zeer fruitig, vrolijk glas.

Langtafel Red: bij deze blend van cabernet en shiraz is geen hout gebruikt. Soepel en zacht.

Langtafel White: columbard en chenin spelen hier de hoofdrol: crispy fris!

Bij de volgende serie geeft de tekening op het label de hoofdsmaak van de wijn aan.

The Bean Pinotage: volle, donkere wijn met een knipoog naar de koffieboon.

The Coco Merlot: fruitig en soepel met mooie zuren. Merlot wordt steeds beter in Zuid-Afrika!

The Lemongrass Sauvignon blanc: een hele frisse sauvignon

Roos Family – Sauvignon Blanc: tropisch en fris. Een chique glas

Roos Family – Cabernet Sauvignon: heeft 2 jaar houtopvoeding gekregen, kan dus goed ouderen. Intens en rijk, een eetwijn.

Houmoed Bush Vine Chenin Blanc: een kleine wijngaard van 2 hectare, de wijn heeft 9 maanden op hout gerust. Tropisch en mineralig. Een topchenin.

Rosalind Blend: Een Bordeauxblend uit Stellenbosch, kan nog lang mee. Intens en elegant met veel zwart fruit. Een Vin de Meditation om rustig bij de open haard van te genieten.

Laatlam Late Harvest 0,375 ltr: een zacht zoete en complexe verwennerij, een vloeibare bonbon, genieten geblazen!

Eigen fles

Louis Roos attendeert nog even op de Roos Family Cabernet Sauvignon. ‘Deze wordt binnenkort gebotteld op de nieuw ontwikkelde Stellenbosch-fles.’ Stellenbosch heeft goed terroir en klimaat voor de cabernet sauvignon. Om dat feit te vieren én te benadrukken is er een speciale fles ontwikkeld voor de cabernet sauvignon, zoals bijvoorbeeld ook de Provence zijn eigen amfora fles heeft. Louis Roos kan dat idee alleen maar omarmen. Louis Roos is van mening dat wijnen authentiek moeten zijn en eer doen aan hun herkomst. Wijnen dienen zijns inziens elegant, in balans en gestructureerd te zijn. En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl