Met Torres Sr. aan de Amsterdamse grachten

Het contrast kon niet groter zijn voor deze eminente wijnproducent uit Spanje. Miquel Torres vertrok uit een stralend Barcelona om in Amsterdam te landen in één van de ergste stormen sinds tijden. Director International Communications Christophe Kammüller, die getuige zijn functie heel veel vliegt, verklaarde nog nooit zo’n hachelijke landing te hebben meegemaakt. Welkom in Amsterdam zomer 2017.

Walraven|Sax, sinds twee jaar trotse importeur van Torres, liet zich terecht niet afremmen door dit novemberweer-in-mei en huurde een elektrische boot af om Torres Sr. en een aantal journalisten al proevend door de grachten te varen. Elektrisch omdat Torres enorm hecht aan het milieu. Het bedrijf doet er alles aan om de CO2 afgifte te beperken. Elektrische auto’s, zonnepanelen, tractors met methaan etc. ‘You name it, we have it’. Zelf rijdt Torres sr. met veel liefde de Nissan Leaf, een 100 % elektrische gezinsauto. Hij is er dol op.

Torres sr. begint zijn tasting met de Mas de la Plana 2005, 2010 en 2012. Op speciaal geselecteerde velden plantte hij voornamelijk cabernet sauvignon, door de phylloxera was dat ras verdwenen. Als het nu was geweest, waren het Catalaanse variëteiten geweest, vertelde hij. ‘The seventies were different times’. Inmiddels geldt de Mas de la Plana als icoonwijn; diep, rijk, geconcentreerd en complex. Er worden jaarlijks 84.000 flessen geproduceerdwaarvan de grootste allocatie naar China gaat. Gelukkig is er iets veranderd in het land van de rijzende zon ‘When I came there 20 years they put Seven Up with there quality wines. They don’t do that anymore’. Deze wijn kan bijzonder lang ouderen ‘1970 is over the hill now, ,but 1975 is still very  good.’ 2005 en 2012 lieten nog veel fruit zien, 2010 had een meer belegen secundaire stijl.

Grans Muralles

Grans Muralles is een Single vineyard uit de Middeleeuwen met een terroir van leisteen – licorella – plus inheemse variëteiten – garró, samsó en querol – die daarop goed gedijen. Daarnaast staan er garnache tinta, carinena en monastrell aangeplant. De Grans Muralles 1997 en 2010 hebben een ontegenzeggelijke eigen stijl. Aards, subtiel en elegant. In 2010 domineert natuurlijk meer fruit.

In de jaren zeventig studeerde Sr. aan de universiteit van Montpellier en als veertigjarige werkende man kon hij de professor weleens mee uit eten nemen. Die zetten hem op  het spoor om oude inheemse variëteiten op te sporen. Torres heeft namelijk nog een heel ander project lopen.

Het bedrijf ging advertenties plaatsen in de lokale en regionale media om boeren op te roepen in contact te treden met Bodega Torres als ze wijnstokken zouden tegenkomen die ze niet konden identificeren.

Op dit moment – dus dertig jaar later – heeft Bodega Torres 50 Catalaanse variëteiten gevonden die de phylloxera hebben overleefd, maar daarna gewoon vergeten zijn. Zes daarvan zijn oenologisch interessant en geregistreerd bij het Ministerie van Landbouw. Er is een hoop werk aan vooraf gegaan. Eerst het zoeken, daarna de ampelografische identificatie gevolgd door een DNA analyse en een proces om virus vrije stekken te kweken. Daarna in-vitro en in een kas opvoeden gevolgd door het planten in een wijngaard. Monnikenwerk! Uiteindelijk heeft Bodega Torres er 6 overgehouden. Er is géén DNA match met andere variëteiten gevonden en ook onderzoek met microsatellieten heeft niet geleid tot een match. Van deze zes variëteiten zijn nu wijnen  gemaakt die al te proeven en op termijn gebotteld worden. Innovatie. Vandaag heeft senior deze niet bij zich, maar op ProWein waren ze wel te proeven

Grachten

Op de design boot van Rederij Amsterdam Friendship varen we al proevend verder door de grachten. Zoals altijd biedt het kijken vanaf het water zo’n mooie blik over de stad. Torres sr. kijkt eigenlijk alleen naar zijn eigen wijn. Daar heeft hij ook wel reden toe, want met ingang van juni gaat Walraven|Sax de nieuwe mousserende wijn van Torres ook in Nederland voeren. Het is de Cuvée Esplendor de Vardon Kennett 2013. De naam is gegeven aan de Engelsman Vardon Kennett die rond 1800 in Barcelona verzeild raakte en besloot zijn leven aan de wijn te gaan wijden. De Cuvée Esplendor is een methode traditionelle van 55 % pinot noir, 40% chardonnay en 5 % xarel.lo. Het is geen cava, daarvoor voldeed de wijn niet aan de appellations eisen. 12 maanden gefermenteerd op eikenhouten vaten, 30 maanden op de lees. Het is een zeer fruitig product met diepgang, kan moeiteloos de concurrentie met champagne aan en dat is ook wat ze beogen met een consumentenprijs van ca. 35 Euro. Benieuwd hoe het gaat aanslaan op de Nederlandse markt.

Terug naar de zon

Deze dagen in Amsterdam zit Miquel Torres voortdurend te lunchen en te dineren. Deze dag blijft hij op de boot voor een andere ontvangst en ’s avonds weer een diner. De volgende dag weer een lunch, maar dan in Barcelona. Hij vertelt nog dat hij gezegend is met een zoon en dochter die gelukkig zijn in het bedrijf. Zijn oudste dochter is overigens plastisch chirurg ‘she is doing a great job.’
Bij de 100% sauvignon blanc Fransola, die overigens zeer zacht en tropisch is door het matige houtgebruik, vertelt hij nog dat zijn vrouw Waltraud artiest is. ‘She chose the colour of the tastingbook’. Haar naam siert ook de verbouwde vinificatiekelder. Torres is niet alleen een wijnfamilie, ook gewoon een warm gezin.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl