Veranderingen in DOCa Rioja | door Frank Smulders MW

De DOCa Rioja heeft een aantal wijzigingen in de regelgeving doorgevoerd. Deze wijzigingen betreffen de categorieën Reserva en Gran Reserva, maar creëren ook nieuwe categorieën over de herkomst van de wijnen. Ten slotte krijgt ook mousserende wijn uit Rioja een nieuwe kwalificatie.

Rioja Reserva moet in 36 maanden oud worden, waarvan 12 op barrique. Nieuw is dat de wijn 6 maanden flesrijping moet krijgen, voordat het op de markt kan worden gebracht.  Gran Reserva moet 60 maanden rijpen, waarvan 24 op barrique, plus nog eens 24 in de fles.

Dan zijn er drie categorieën met betrekking tot herkomst binnen de DOCa: Vino de Zona, Vino de Municipio en Viñedo Singular. Deze categorieën garanderen dat de wijnen afkomstig zijn uit een van de drie zones, een enkel dorp (municipio) of een enkele wijngaard (viñedo enkelvoud).

De drie zones zijn Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Orientalis (voorheen Rioja Baja).

Vinos de Municipio moet worden geproduceerd en gebotteld in het oorspronkelijke dorp. Viñedo wijnen moeten afkomstig zijn uit afzonderlijke wijngaarden waarbij de wijnstokken ouder zijn dan 35 jaar, hand geoogst met lage opbrengsten.

Tenslotte creëert Rioja zijn eigen mousserende wijncategorie, Espumoso de Rioja. Er zijn 6 Rioja-producenten die mousserend maken onder de DO Cava. Deze en anderen krijgen nu de mogelijkheid om voor Rioja Espumoso te gaan.

Wat te zeggen over de veranderingen in Rioja?

Wat betreft de verplichte flesleeftijd voor Reserva en Gran Reserva: het wordt tijd!

Over de meer specifieke herkomstbenaming: hmm. Ik heb mijn twijfels. Natuurlijk, waarom  staat de DOCa niet meer specifieke en gecontroleerde oorsprongsaanduidingen toe? Maar alsjeblieft, Rioja is geen Bourgogne. En dit is mijn zorg: dat we binnenkort zullen gaan geloven dat die ene zone beter is dan algemene, een Municipio beter dan het gebied, en Viñedo Singular beter dan een dorp. Dat is zeer discutabel in Rioja. Ook heb ik sterke twijfels of het mogelijk zal zijn om enig verschil tussen de dorpen te proeven. Net als in Piemonte heeft de hand van de wijnmaker veel meer invloed dan het terroirverschil.

Ten slotte denk ik niet dat iemand in Catalonië geschokt zal zijn door het nieuws dat de Rioja-producenten de DO Cava zullen verlaten. Maar ik denk dat ze dat moeten doen, omdat ik er vrij zeker van ben dat Rioja in het topsegment een geduchte concurrent voor Cava kan worden …

Frank Smulders MW


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu