Verbunt Verlinden | Icoonwijnen

Het beviel zo goed, dat Verbunt Verlinden het is gaan herhalen. In het voorjaar organiseerde Verbunt Verlinden voor het eerst een masterclass met icoonwijnen bij de voorjaarsproeverij, die werd uitstekend ontvangen. Deze maandag is dan ook de tweede keer. Peter van Houtert leidt deze masterclass en er zijn maar weinig mensen die zo eloquent zijn dat ze zonder spiekbriefje vijf kwartier volpraten met boeiende informatie over de wijnen en bijvoorbeeld praktische kennis over restaurants in de buurt van de herkomst van die wijnen. Dat is Van Houtert wel toevertrouwd. Hij trapt af met de vraag Wat is een Icoonwijn? Kortweg zijn dit memorabele, beperkt verkrijgbare wijnen met constante kwaliteit door de jaren heen van de beste druiven, de beste wijngaarden en de beste wijnbereiding.
Icoonwijnen zijn wijnen met een wauw-gevoel. Verbunt Verlinden presenteert vandaag een selectie van hun icoonwijnen.

Vandaag staan de volgende wijnen ter tafel, de prijs erachter betreft Horecaprijzen.

Langlois-Chateau Château de Fontaine-Audon Sancerre 2018                 € 14,95
Yalumba Samuels Collection Rousanne 2017                                                €  9,71
Molitor Urziger Wurzgarten Riesling Trocken Spatlese 2012                    € 16,95
Santenay A.C. Chanson 2012                                                                             € 14,96
Molitor Brauneberger Mandelgraben Pinot Noir 2015 **                           € 32,95
Yalumba The Signature Cabernet – Shiraz 2014                                          € 26,25
Jackson Estate Hawkeye Cabernet Sauvignon 2013                                    € 29,63
Barolo Riserva della Casa DOCG 2010                                                           € 30,00

De Loire is een streek die op de achtergrond is geraakt, terwijl daar loepzuivere sauvignon blancs worden gemaakt. Deze loot aan de stam van de groupe Bollinger staat op 100% Silex. Niet te koud drinken, het glas mag niet beslaan. Een prachtige Sancerre, deze Fontaine-Andon.

Samuel Smith plantte de eerste wijngaarden van Yalumba in 1849, kun je dan nog van nieuwe wereld spreken? Daar heeft Van Houtert wel een punt. Australië is een innovatief wijnland en speelt goed in op de hitte. Bijvoorbeeld met deze Rousanne, die wel wat warmte kan hebben. Vettig, een klein bittertje en mooie zuren.

Markus Molitor kocht als 19-jarige een paar hectare wijngaarden op en heeft nu 120 ha. Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en een laag alcoholgehalte kenmerken de stijl van Molitor. Hij maakt een brede range wijnen. Deze Riesling trocken is zowel licht als mineralig en heeft maar 11% alcohol.

En dan gaan we over naar de Bourgogne, Domaine Chanson. Een huis met een elegante stijl. De druiven van deze Santenay groeien op kalksteen en klei. Mooie lichte rode lunchwijn met het typerende droogje van de pinot noir. Hier raadt Van Houtert nog het restaurant Le Grenier à Sel aan Chagny. Het water liep bij de beschrijving van de kaart van het restaurant in de mond.

Molitor haalde de pinot noir voor zijn Brauneberger Mandelgraben ** 2015 uit gevrey-chambertin, dus deze wijn heet dan ook pinot noir i.p.v. spätburgunder. Molitor is nog een van de weinigen die ** gebruikt om de rijpheid van de wijn aan te geven. Een heel andere stijl dan de Santenay die wat aardser is, maar deze pinot noir is een topper. Dat vond Robert Parker ook, die gaf 94 punten. Een grootheid.

Van Yalumba komt nu The Signature van cabernet en shiraz in het glas. Een vegan-friendly Een eetwijn, een avondwijn en een blockbuster.

Het megabedrijf Jackson Estate – 32 wineries in de portfolio – tekent voor de Hawkeye CS 2013. De wijn heeft 14,5% maar daar staat een bak fruit tegenover. Jesse Jackson was overigens advocaat, maar had behoefte aan goede wijn en besloot deze zelf maar te gaan maken.

Tot slot een Barolo 2010 van Marchesi. Dit is een Riserva della Casa, er bestaan ook nog andere cru’s in Barolo. Een geconcentreerde wijn, opgevoed op Sloveense foeders. Een aardse wijn.

Dat waren acht mooie wijn en heel veel tekst die zonder een kuchje werd uitgesproken. Hierboven staat een samenvatting. Chapeau!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu