Winekitchen & Tamis | Foodpairing met Zorzettig uit Friuli

Het begon tien jaar geleden als een het-roer-om-project. Remco en Jessica Snoek openden de Winekitchen in het Oude Dorp in Amstelveen. Een doordacht avond horeca-concept met dagelijks een wisselend gerecht wat de pot schaft, en een aantal wisselende signature voor-, hoofd- en nagerechten en uiteraard uitgelezen wijnen. Binnen no time werd de Winektichen een begrip en een hot spot in Amstelveen. Een delicatessenwinkel volgde en een visrestaurant op loopafstand samen met chefkok Edo Kamping. De winkel wordt na enkele jaren sluiting binnenkort heropend en zo hebben Remco, Jessica en Edo een klein imperium in het culinaire Amstelveen.

In het verleden organiseerde het stel nog weleens winemakersdiners, maar dat was op de achtergrond geraakt. Tot de avond van donderdag 17 oktober. Samen met Tamis wijnen komt er een diner met de wijnen van Zorzettig uit Friuli.

Friuli?

Deze streek uit het noordoosten van Italië is niet zo bekend, maar er wordt wel wijn gemaakt en de bevolking van Friuli lust zelf ook wel een glaasje. In de streek wordt er 60 liter per capita gedronken, terwijl de teller voor geheel Italië op 35 blijft steken.

De Zorzettig’s zijn al generaties lang met druiven en wijn bezig. Begin van de jaren zestig is Min Zorzettig begonnen met het maken van wijn, tot die tijd werden de druiven verkocht aan collega’s. Zorzettig staat nu onder leiding van Min’s dochter, Annalisa Zorzettig.

Het bedrijf bezit in totaal 90 hectare aan wijngaarden waar hard gewerkt wordt. Dat is ook terug te zien aan de modern ingerichte wijnkelder voorzien van ‘state of the art’ wijnmaak apparatuur.  Bovendien zijn er de laatste jaren weer talloze olijfbomen aangeplant, om het biologisch evenwicht in de wijngaarden te verbeteren. Er wordt al jaren geen gebruikt meer gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, gewerkt met lichte machines in de wijngaard zodat het natuurlijke bodemleven zo min mogelijk wordt verstoord. En wordt er steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Zorzettig maakt een kleine miljoen flessen in een range van wel 25 wijnen. De Winekitchen had een schone taak aan het naar-de-wijnen-toe-koken. Dat is chef-de-cuisine Jessico Snoek wel toevertrouwd. Bij de aromatische Traminer kwam een zilte proscuitti di San Daniele, de ingetogene Friulano MYO serie werd gecombineerd met een prachtig gerechtje van gegrilde druiven en een kletskopje van Montasio kaas.

De MYO pinot bianco is een dijk van een wijn met veel diepgang, de risotto bianco met gerookte forel en geschaafde amandelen deed een perfecte pas-de-deux met het inspirerende vocht.

De Cabernet Franc is in Friuli een gangbare druif, veel voller en rijper dan bijvoorbeeld in de Loire. De cabernet franc van Zorettig heeft een krachtig rood fruitmandje en fluwelen tannines. De op karkas gebraden duivenborst – voor de niet-wild liefhebbers zoals ondergetekende is duif altijd een goede keuze, want minder heftig dan bijvoorbeeld haas – vleide zich met zijn rode ui  en compôte van rood fruit perfect in de armen van de cabernet franc.

De inheemse refosco is zowel frisfruitig als karaktervol en paste naadloos bij de confit van fazant met rillettes.

Wijnober Sebastiaan creëerde het woord namuse voor een gerechtje van eend bij de Pignolo MYO. Een icoonwijn die 5 jaar op barrique heeft gerust en wel tot dertig jaar kan ouderen. Een wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Van de 4.000 hectares in Friuli zijn er maar 40 met de pignolo aangeplant, en van de 1100 producenten in Friuli werken er maar 40 met deze druif.

Het nagerecht met honing ijs, cake en nootjes is altijd goed met Moscato d’Asti.

Remco & Jessica Snoek, Martijn van de Crommenacker van Tamis en Alan Gaddi van Zorzettig praatten de avond aan elkaar met info over wijn en spijs. Het was een hartstikke leuke, leerzame en heerlijke avond. Het is te hopen dat meer importeurs de weg naar de Winekitchen weten te vinden, want op het gebied van wine & foodpairing is dit een uitstekend adres voor perslunches.

Op 31 oktober organiseert Winekitchen & Tamis het volgende wijnmakersdiner met wijnen van Miros uit Ribera del Duero.

 

Charlotte van Zummeren

Foto: het team van de Winekitchen met Alan Gaddi van Zorzettig en Martijn van de Crommenacker van Tamis links naast de kokkin.

 


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu