WOSA Sommelier Cup 2019 | Nederlandse Van Gemert wint

Richelle presteerde als beste van 11 internationale kandidaten tijdens de finale van de 3-jaarlijkse wedstrijd in Kaapstad op 21 september j.l. De Nederlandse Richelle van Gemert (32) kwam uit voor het Verenigd Koninkrijk waar ze werkt bij Core by Clare Smyth, een tweesterrrenrestaurant. Martien Marcelissen (Oonivoo) vertegenwoordigde Nederland maar behoorde niet tot de top drie.

Top drie Sommelier Cup 2019:
Richelle van Gemert (VK)
Maje Hempel (Zweden)
Derek Li Greater (China)

Overweldigend’ reageert Richelle van Gemert kort na de bekendmaking. ‘De zenuwen gierden door mijn lijf. Maar ik denk dat humor me gered heeft. Ik vond het een enorme uitdaging om mee te doen en me zo te verdiepen in de wijnen van dit land. Ik houd van Zuid-Afrikaanse wijnen. Ze zijn zo divers.
Martien Marcelissen kwam op de finaledag in tijdnood bij zijn praktijkproef. ‘Over de theorie en de blindproeverij heb ik een goed gevoel. De praktijkproef ging gewoon niet goed. Ik had net mijn eerste glas uitgeschonken toen de tijd om was. Balen. Maar niets aan te doen. Ook voor mij was het een gave uitdaging.’

De finaledag Wosa Sommelier Cup 2019
De finaledag van de Wines of South Africa Sommelier Cup 2019 begon voor de elf kandidaten met een theorie-examen en een blindproeverij. Daarna volgde een praktijkproef. Vervolgens gingen drie sommeliers in de finale door naar de slotronde. Hierin ook een blindproeverij van vier Chenin-Blanc wijnen die ze terug moesten herleiden naar vier regio’s Swartland, Stellenbosch, Bot Rivier of Breedekloof, bodemtype en jaartal. In vier minuten.
Ook moesten de drie sommeliers aan tafel een fles bubbels MCC (methode cap classique) uitschenken. Het was een fles Graham Beck (Cuvee Clive uit 2014) uit Roberston, Zuid-Afrika. Tegelijkertijd daarbij een suggestie doen voor een wijn-spijs advies. In 6 minuten.
De laatste en lastigste opdracht was het openen van een fles port De Krans, 2016, Cape Vintage Reserve uit Calitzdorp. Deze fles moest echter geopend worden met een ‘port tong’. Een tang die warm gemaakt moet worden in de vlam, vervolgens plaatsten de kandidaten de tang op de hals van de fles. En koelden de ‘wond’ met ijswater. Geen enkele kandidaat slaagde er in de hals te breken binnen de tijdslimiet van 9 minuten.

Overige 8 kandidaten
Martien Marcelissen – Nederland
Samuel Ndichu – Kenia
Takura Makadzange – Zimbabwe
Adam Knoerzer – VS
Andrew Forsyth – Canada
Taku Iguro – Japan
Chek Wong – Singapore
Maximilian Wilm – Duitsland

De winnaar van de vorige competitie – in 2016 – de Duitser Marc Almert, heeft dit jaar zitting in de jury. Hij is inmiddels uitgegroeid tot de beste sommelier van de wereld.

Richelle van Gemert
Richelle van Gemert kwam in maart van dit jaar uit voor Nederland tijdens het WK voor sommeliers in Antwerpen. Ze werd destijds last-minute opgeroepen vanwege ziekte van Lendl Mijnhijmer. Van Gemert werd – zonder voorbereiding – 20ste op het ASI Best Sommelier of the World toernooi dat eens in de drie jaar plaatsvindt. Haar leermeester was Roy Pelgrim waarmee ze ongeveer vijf jaar samenwerkte bij Cordial in Oss.
Twee jaar geleden vertrok ze naar Londen.

Bron en foto: WOSA.nl – Nederlandse tekst: Misset via het NGS.nl


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl