Zoomen met.. | Pablo Cuneo van Luigi Bosca

Kersverse importeur Walraven Sax organiseerde een zoommeeting met Pablo Cuneo van aanwinst Luigi Bosca, hij is hoofd-wijnmaker van Luigi Bosca. In Argentinië stuurt hij een team aan van 5 wijnmakers. De eigenaar van Luigi Bosca is de familie Arizu. ‘De wijngeschiedenis van mijn familie gaat terug tot 1901, toen zijn we begonnen met wijnmaken’, zei CEO Alberto Arizu bij een eerder bezoek. De Spaanse Leoncio Arizu kwam in 1890 als zevenjarige naar Argentinië. Arizu ging begin 1900 samenwerken met de Bosca familie, immigranten uit Piemonte. Dit werd uiteindelijk Bodega Luigi Bosca. Sinds de wijnen als Luigi Bosca in 1984 op de internationale markt kwamen, verwierf Luigi Bosca een grote reputatie door hun intensiteit, fruit en diepgang. Het bedrijf van de familie Arizu is geen kleine jongen, ze hebben ruim 600 hectare in Lujan de Cuyo en omstreken. Luigi Bosca was de eerste wijnmaker die werd geclassificeerd voor een C.D.O. Cuyo Denomination de Origin en dat is geen geringe prestatie.

Malbec in Argentinië

Lujan de Cuyo, dé Argentijnse regio voor malbec, is een streek met een hoge ligging, intense zon en koude nachten. Dat is goed voor de beste malbecs van Argentinië. In Mendoza, Lujan de Cuyo en Uco Valley, liggen totaal zo’n 44.000 hectares malbec. Lujan de Cuyo is de grootste malbec streek ter wereld en Argentinië is ook het land waar malbec als mono-cepage groot groeide. Uiteraard is daar Cahors, maar qua reputatie zijn de malbecs uit Argentinië als een raket de lucht ingeschoten, ook voorbij Cahors inmiddels.  Het aanbod van Luigi Bosca is gigantisch, te veel om op te noemen, want ze produceren 52 verschillende wijnen. Het beste is om even en kijkje te nemen op Luigi Bosca  De familie Arizu brengt in Nederland drie series op de markt: Finca La Linda, Luigi Bosca Reserva en de prestige serie Finca Los Nobles.

Proeven

Hieronder een selectie van de wijnen van Luigi Bosca

  • La Linda Malbec: ‘easy, drinkable wines.’ Beetje hout, soepel.
  • La Linda Private Selection Malbec Old Vines: van 50 jaar oude stokken, hogere concentratie en zeer fruitig
  • Luigi Bosca Malbec: mooie rokerige diepgang, ook hier een blend van diverse wijngaarden
  • La Linda Rosé: een fruitige malbec met structuur en een bite.
  • Luigi Bosca Finca Los Nobles Malbec – Verdot 2011: Ook hier komen de druiven van 1150 meter hoogte in Lujan de Cuyo, 100 jaar oude stokken, een ‘field’ blend met petit verdot. Ouderdomspotentieel van zeker 20 jaar als je zo lang kunt wachten.
  • Luigi Bosca Gewurztraminer Granos Nobles: een flesje van 500 ml. met een natural sweet gewurztraminer met een suikergehalte van 63 g/ltr. Verleidelijk en aromatisch.

Ze maken ook nog een riesling en pinot noir van wijngaarden op hoogte.

Luigi Bosca, een bedrijf met een rijke geschiedenis en prachtige wijnen. Dat was leuk zoomen met Mendoza! Winebusiness.nl ging vanaf deze zoommeeting meteen door naar de volgende: over sherry en Jerez

 

Charlotte van Zummeren

 

WS Luigi Bosca

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl