Zoomen met | Verdicchio-producenten uit de Marken

Je hebt verdicchio en je hebt verdicchio. De trebbiano di suave en de trebbiano di lugana (alias turbiana) zijn ook verdicchio, alleen heten die anders. Italiaanse logica, zeg maar. Vandaag hebben we het over verdicchio uit zijn geboortegrond: de Marken oftewel le Marche. Het Institutio Marchegiano Di Tutela Vini – IMT – hield 26 april voor de 2e keer een zoommeeting begeleid door Fred Nijhuis. Het IMT vertegenwoordigt 652 bedrijven met totaal 7500 hectares, een grote speler in de Marken. Het wijngebied de Marken ligt in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het is een prachtig heuvelachtig gebied met mooie vergezichten. De streek heeft gematigd zeeklimaat. Naast mooie temperaturen, kan het er echter spoken. Zo sta je in de plenzende regen, zo zit je je te warmen in de zon. Voor wijnmakers heeft dit natuurlijk de nodige consequenties. Iets waarmee ze moeten leven.

De Marken heeft 20 DOC’s en 5 DOCG’s. De streek produceert een kleine miljoen hl. per jaar. De Riserva’s van di Jesi en Matelica zijn opgewaardeerd naar D.O.C.G.

Castelli di Jesi

Verdicchio is de belangrijkste witte druif. Deze druif is vooral bekend van Verdicchio dei Castelli di Jesi, de heuvels ten noordoosten van Ancona, die tot 500 meter kunnen glooien. Classico geeft het historische productiegebied bij de stad Jesi aan. Superiore op het label wijnen duidt op een half procent meer alcohol dan classico, riserva’s – is inmiddels een DOCG – hebben nog eens een half procent extra. Passito en Spumante worden ook binnen deze DOC gemaakt. Hoewel Castelli di Jesi bekend is om zijn amfora flessen worden de beste Verdicchio’s juist niet in deze fles gebotteld. De goedkope Verdicchio, bedoeld voor massaproductie, vind je in deze amfora flessen. De DOC Verdicchio Castelli di Jesi produceert rond de vijfentwintig miljoen flessen per jaar. Eén van de grootste DOC’s van Italië.

Matelica

Verdicchio di Matelica, een bergachtig gebied in de provincie Macerata, is veel kleiner en produceert een tiende van hetgeen Di Jesi – resp. 120 en 1.850 ha – voortbrengt. Een klein broertje dus. Het terroir heeft meer mineralen, dit maakt de wijnen iets pittiger. De stijl van de producent is doorslaggevend. Sommigen houden van een geoxideerde stijl met een droge, bijna sherryachtige smaak. Opvoeden op hout, late harvest en gericht op ouderen, het komt hier allemaal voor. Het is zaak je goed te laten voorlichten over de stijl van de wijn om niet voor verrassingen te komen staan. D.O.C.G. Matelica Riserva is complexer en 18 maanden gelagerd. Sommige wijnen kunnen wel 20 jaar ouderen.

Bij beide Verdicchio’s geldt dat 15% van de blend mag bestaan uit andere witte rassen.

Houtopvoeding gebeurt bij de Riserva’s mondjesmaat.

Verdicchio’s hebben veel sap, concentratie & het typische Italiaanse bittertje, het alcoholgehalte kan oplopen tot 14,5%.

Proeverij

Op 26 april werden de volgende per post opgestuurde wijnen door Fred en Nijhuis en de producenten besproken: van Cantina dell’Ugolino, Casa Vinicola Garofoli  en Tenuta di Tavagnano een Castelli dell Jesi DOC Classico Superiore,  van Bucci een Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG Classico en van Conte Leopardi Dittajuti een Rosso, Conero DOC. De mousserende wijn was hetzelfde als op 16 maart.

De wijnen voor 16 maart: de Rocca dei Forti Le Cuvée van Togni Spa van is mousserende wijn van de verdicchio, zeer aromatisch. De frisse Marche IGT Bianco 2019 van Terracruda is van de incrocia bruni, een kruising van verdicchio en sauvignon blanc. De Casa Luciola 2019 van de gelijknamige winery is Verdicchio di Matelica DOC Bio 2018: een krachtige wijn. De Veccie Vigne van Umani Ronchi is een sappige en krachtige Castelli di Jesi DOC Classico Superiore. Van dezelfde appellation komt de Gaiospino van Fattoria Coroncino, de producent bleek een heuse breedsprakerige filosoof. De krachtige en aromatische Salmariano 2017 van Marotti Campo is een Riserva en heeft gedeeltelijk houtopvoeding gehad. Volgens de producent nog een baby, maar deze witte blockbuster zal velen aanspreken.

De Marken en verdicchio hebben veel te bieden, zoveel is duidelijk.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl