Zoomen met Walker Bay | Benguela Cove

Op deze zonnige maandagmorgen zoomen we naar een uithoek van Zuid-Afrika waar in Walker Bay wijnmaker Johann Fourie klaar zit om een inleiding te geven. Achter hem zien we de high-tech winery van Benguela Cove. Walker Bay ligt op vijf kwartier van Kaapstad en ligt tussen Hermanus en Elgin in. De Monnik Dranken wilde hun Zuid-Afrikaanse portfolio uitbreiden met een cool-climate-winery en kwam uiteindelijk uit bij Benguela Cove. Deze maakt nu deel uit van het fraaie wijnassortiment van De Monnik Dranken. Wijnkoper en marketing manager Joke Holster regelde vervolgens deze zoomgesprekken, en zo zitten we ‘aan’ bij Johann Fourie.

Benguela Cove

Johann Fourie laat op het scherm een foto zien van de wijngaarden. Pal aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het 200 hectare grote wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter de wijngaarden en maakte er samen met Johann Fourie een buitengewoon succesvol wijngoed van. Johann Fourie kende het potentieel van de wijngaarden al. Fourie werkte als wijnmaker bij het KWV, was onder de indruk van de kwaliteit van de druiven op het estate en kocht hier vaak druiven. Daarnaast is het ook een populaire plek voor wijntoerisme. Op het Estate zijn er ook appartementen waar je kunt overnachten, een artgalery, een restaurant en de liefhebber kan met boottochten mee.

Maar eerst de wijnen. Op slechts 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel gebied met vijf verschillende terroirs. De Benguela-stroom komt vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan. Iedere dag om stipt twaalf uur gaat de wind ‘aan’, tot avonds een uur of zeven.  Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.

Duurzaam

Penny Streeter heeft ook een bijzonder verhaal. Ze komt uit Zimbabwe, ging via Zuid-Afrika naar Engeland en belandde daar na allerlei rampspoed in de daklozen opvang. Ik verzin dit niet. Na hard werken kwam ze weer helemaal boven Jan. Inmiddels is zij zakenvrouw van het jaar geweest, is ze nu o.a. vigneronne en heeft ze samen met wijnmaker Johann Fourie ook wijngaarden in Sussex voor mousserende wijnen.

Johann Fourie is hoofdwijnmaker en is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van wijnmaken en wijnbouw in Zuid-Afrika. Een eloquente man die niet raakt uitgesproken over wijn en Benguela Cove. “Ik wil wijn maken waarin je de intrinsieke kwaliteiten kunt proeven. Elke slok zou je terug moeten brengen naar waar deze wijnstokken zijn geworteld in Walker Bay.”

Zijn passie voor wijn omvat alle aspecten van de industrie – van het selecteren van wijngaarden voor de ranges van Benguela Cove tot het verbouwen van druiven; van de technologie van wijnmaken tot het beoordelen van wijncompetitiepanels. Zijn ervaringen deed hij op in Franse en andere Europese wijnregio’s, maar ook in Canada, de Verenigde Staten en Australië. Johann is ook Diners Club Winemaker of the Year 2015.

Benguela Cove is niet organisch, maar maakt wel gebruik van natural predators zoals ganzen om de wijngaarden zo schoon mogelijk insectenvrij te houden. Het bedrijf is duurzaam gecertificeerd en is ook een Conservation Champion van WWF-SA. De kurken zijn van DIAM.

Cool climate

Fourie legt uit dat het terroir van Benguela Cove zo divers is dat hij diverse rassen heeft aangeplant, ieder ras staat dan op het beste terroir zoals schalie, kalk, roze kwarts, koffieklip en grind. Het aanbod in NL omvat 11 wijnen: sauvignon blanc, semillon, chardonnay, Bordeaux blends, malbec en pinot noir.

De wijnen

Johann fourie omschrijft zijn passie voor zijn werk in dit ‘cool climate’ stukje Zuid-Afrika als volgt: “Mijn wijnen zijn de weerspiegeling van het koele klimaat. Ze bieden “Oude Wereld”-mineraliteit en lengte met een vleug “Nieuwe Wereld”-fruit en mondgevoel.” En dat klopt! Johann Fourie gebruikt houten vaten zònder toast.

Achterop het label staan de druivenrassen, vinificatie en klonen.

In Nederland zijn er drie ranges: Lighthouse, Estate Range, Vinography en de Icon Catalina

Lighthouse Sauvignon Blanc € 8,55: fris, stuivend wit fruitmandje. Sauvignon, zoals sauvignon hoort te zijn.

Lighthouse Syrah € 11,25: deze syrah is lekker als stand-alone glas, peperig en met zachte tannines.

Lighthouse Moody Lagoon Red Blends € 11,95: een Bordeauxblend aangevuld met syrah die met zijn mooie balans tussen donker fruit en wilde kersen een veelheid aan gerechten aankan.

 

Estate Range Sauvignon Blanc  € 12,95: een stapje hoger. Grapefruit, vuursteen, wat zoet tropisch fruit en mooie frisheid.

Estate Range Chardonnay  € 16,75: Mooie frisheid en daarnaast zacht en crèmig. Op de lees gerust, geen malolactische gisting om fijne zuren te behouden.

Estate Range Pinot Noir € 16,75: Een typische pinot noir met veel structuur en fruit. Een rijk palet aan aroma’s, waaronder pruimen, moerbeien, viooltjes  en chocolade, met een koel en aards randje van venkel en gedroogde oregano.

Estate Range Malbec € 17,55: Met deze malbec kun je je vrienden verrassen, eem malbec van de Zuid-Afrikaanse kust. Intens van smaak, rustiek en elegant, veel rood fruit en een zilte toets. Veel structuur en een licht mintje. Een wijn met distinctie, intens, met lengte en evenwicht.

Estate Range Collage Red Blend € 16,75: Een Bordeauxblend. Rijk aan aroma’s van pruimen, marsepein en zoethout, cederhout en lichte kruidigheid. Een stevige jongen met een zekere bloemigheid. Een klassiek, veelzijdig geheel. Wel iets bij eten

 

Vinography Chardonnay € 38,70: Dit is een wijn met een diepgang die met de jaren nog veel meer aroma’s zal ontwikkelen. Jaarlijks worden er slechts 400 flessen van gemaakt. Het witte fruit en de frisheid geven de wijn lengte en een intense smaak met veel concentratie. Het zeer goed gedoseerde gebruik van eikenhout voegt structuur en textuur toe.

Vinography Pinot Noir  € 38,70 Een pinot noir in de categorie now we are talking. Een nieuwe Wereld stijl met veel fruit en structuur. In de mond volop fruit en complexe smaaknuances. Kersen, geconfijt fruit, zachte, romige structuur met een lichte bloemigheid. Stoer van smaak maar met de finesse die zo kenmerkend is voor pinot noir.

 

Icon Catalina Semillon  € 41,30: een semillon van de Zuid-Afrikaanse kust, daar kun je mee thuis komen. Een icoonwijn om te bewaren, als je het op kunt brengen. De geur is betoverend met zijn complexe aroma’s van zoete erwtjes, citroengras, kweepeer, sinaasappelbloesem, witte lelie en fynbos. Het pure fruit proef je met frisse vruchtenzuren en een zilte toets als van een oesterschelp. Deze wijn is iconisch.

 

De wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Voor info over een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

 

Charlotte van Zummeren

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl