Zuid-Afrika | Exportcijfers lager in 2022

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie blijft zich richten op de weg naar herstel na de pandemie, ondanks een daling van 5% in exportvolumes. Terwijl producenten worstelen met de stijgende kosten, transportproblemen en tekorten in de levering van verpakkingsmateriaal, is het positief om te zien dat de exportwaarde slechts met 2,4% is gedaald.

Een totale hoeveelheid van 368,8 miljoen liter wijn werd geëxporteerd  in 2022. Dat is ongeveer 20 miljoen liter minder ten opzichte van 2021. De totale waarde van deze verzendingen bedroeg 9,9 miljard Rand, een daling van 10,2 miljard Rand in vergelijking met 2021. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door de beperkingen voor de scheepvaart in de haven van Kaapstad, met name de slechte weersomstandigheden waardoor schepen in april 2022 niet konden aanmeren en de twee weken lang durende staking van havenarbeiders in oktober.
De totale prijs per liter steeg met 2,2%, hoofdzakelijk ondersteund door een stijging van 5,3% van de prijs per liter voor bulkwijn – opnieuw een positieve stap in de richting van premiumisering van zowel verpakte als onverpakte (bulk) wijn. De export van bulkwijn is goed voor 62% van het totale exportvolume, maar als het gaat om de waarde dan is gebottelde wijn met 77% veruit koploper.

Het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika’s grootste wijnexportmarkt, waar het imago en het kwaliteitsaanbod van Zuid-Afrikaanse wijn het afgelopen decennium zijn gegroeid, bleef een stijging in volume van 5% vertonen. De hoger geprijsde bulkexport dreef deze volumegroei op met een groei van 8% in Rand per liter.
De Chinese markt, die eerder een exponentiële groei liet zien met betrekking tot Zuid-Afrikaanse wijn, is vertraagd door de langdurige extreme lockdown-maatregelen van de Chinese regering. Dit heeft een groot deel van de economie tot stilstand gebracht en geleid tot een algemene daling van de wijnconsumptie. Dit leidde tot een daling van 26% in totale exportwaarde en 38% in volume.
In Duitsland, de een na grootste markt voor Zuid-Afrikaanse wijnen, kon een daling van 17% in waarde en 9% in volume worden toegeschreven aan een aantal factoren. Een oorzaak is de stijgende inflatie en de hiermee toegenomen kosten van levensonderhoud, iets wat ook voor veel anderen landen geldt. Hierdoor is er een opkomende cultuur van van het drinken van lokale wijnen om lokale producenten te ondersteunen. In combinatie met een gebrek aan toerisme naar Zuid-Afrika, een gebied dat voorheen langdurige relaties met consumenten en de wijnen van Zuid-Afrika heeft gekoesterd. Gelukkig wordt verwacht dat, nu er weer wereldwijd wordt gereisd, dit weer op gang komt.

De export naar Afrika is opmerkelijk zowel in volume als in waarde. Het continent blijft aanzienlijke mogelijkheden bieden voor Zuid-Afrikaanse wijn en er is steun voor de gedachte dat de bekrachtiging en tenuitvoerlegging van de vrijhandelsovereenkomst met het Afrikaanse continent (AfCFTA) belangrijke kansen biedt in bepaalde landen in de toekomst.
WoSA CEO, Siobhan Thompson, reageert: “Het herstel van de export werd in 2022 belemmerd door verschillende factoren waarop onze producenten geen invloed hadden. In de maanden april en oktober werd de export rechtstreeks beïnvloed door de weersomstandigheden en de stakingen in de haven van Kaapstad. Bovendien zorgde het tekort aan zeecontainers en verpakkingsmateriaal voor extra uitdagingen.
En verder: “Positief gezien, blijft het imago van Zuid-Afrikaanse wijn groeien doordat Zuid-Afrikaanse wijn in tal van competities en professionele classificaties diverse toponderscheidingen en -beoordelingen krijgt. CapeWine2022, onze belangrijkste wijnbeurs, was een groot succes en trok topinkopers, invloedrijke personen en importeurs uit de hele wereld aan. We hopen de impact hiervan op de export in 2023 te zien.
Voor het eerst sinds enkele jaren zullen we in maart 2023 weer prominent aanwezig zijn op ProWein Duitsland, in hal 14, stand A70 tot en met C80. Onze producenten kunnen niet wachten om in het vliegtuig te stappen en weer persoonlijke ontmoetingen te hebben met importeurs en kopers. We verwachten dat 2023 een zeer succesvol jaar wordt voor de Zuid-Afrikaanse wijnexport.
Rico Basson, directeur van Vinpro, de organisatie die de belangen behartigt van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, zegt: “Onze producenten en exporteurs in Zuid-Afrika verdienen lof voor de verantwoorde manier waarop zij het afgelopen jaar de wijn op de markt hebben gezet. De exporteurs bleven gefocust en ondanks de enorme kostendruk, verstoringen van de bevoorradingsketen en overtollige voorraden, gingen zij niet over op een kortetermijnaanpak om hun product af te prijzen. Dit zou het werk van de afgelopen jaren om SA-wijnen te herpositioneren teniet hebben gedaan.

BRon: pb


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl