Zuid-Afrikaanse Methode Traditionelle | Alvi’s Drift Brut Nature MCC

Worcester is geen erg bekende wijnregio in Zuid-Afrika. In dit onbekende Worcester staat toch zo’n 20.000 hectare wijngaard aangeplant. Dat is een vijfde van de totale aanplant van Zuid-Afrika. Omdat er ook veel sterke drank van druiven gemaakt wordt, is Worcester zelfs de grootste druivenproducent van Zuid-Afrika. Op het gebied van spiritualia breekt Worcester nog een record: de grootste distilleerderij ter wereld staat er: de KWV Brandy Cellar. Als je van een slokje houdt, zit je niet verkeerd in dit gebied waarvan de naam, maar niet de smaak van de wijnen, identiek is aan de Engelse pittige saus.

Het wijnbouwgebied ligt grofweg langs de Breede rivier en is omgeven door glooiende heuvels. Bloemen is niet het enige waar de Worcester grond voor zorgt. Chenin blanc, chardonnay, sauvignon, cabernet sauvignon, pinotage en ga zo maar door voelen zich helemaal happy in Worcester. De grond, het terroir, biedt een grote variëteit: schist, graniet, klei en zand. Uitstekend voor druiven van divers allooi. En Worcester kent nog een ander voordeel. De temperatuur is hoog en er valt weinig regen. Dus de druiven staan lekker met hun koppetje in de zon en de voetjes in het grondwater.

Alvi’s Drift

Alvi is een afkorting voor Albertus Viljoen en hoewel Viljoen in Zuid-Afrika een achternaam is, is het in deze familie de tweede voornaam. De Alvi van vandaag is zoals gezegd de derde generatie, maar het begon met de eerste Alvi in 1928. Albertus Viljoen van de Merwe boerde in Worcester op zo’n twee uur rijden van Kaapstad. Grootvader plantte nog meer wijnstokken aan en maakte wijn voor zichzelf, buren en familie en verkocht na verloop van tijd eenvoudige wijnen aan iedereen die het wilde kopen. De huidige Alvi wilde meer. Hij neemt vanaf 2010 het initiatief om kwaliteitswijnen te gaan maken en hij eert zijn grootvader door de wijnen Alvi’s Drift te noemen. Dr. Alvi van der Merwe, want dat is de volledige naam van Alvi, was voordat hij wijnmaker werd huisarts. Een gestudeerd man met oog voor detail.

MCC

Alvi blijft innoveren, want hij komt nu – en deze is dus nu in Nederland te koop – met een Methode Cap Classique Brut Nature. Brut Nature betekent zonder toegevoegd suiker en de Methode Cap Classique (MCC) impliceert een tweede fermentatie op fles net zoals in de Champagne streek. De Alvi’s Drift MCC Brut Nature is van hoofdzakelijk chardonnay (70%) aangevuld met pinot noir (30%). De chardonnay komt van kalkrijke bodems aan de oevers van de Breede Rivier. De pinot noir groeit op leisteen op noordwaarts – op het zuidelijk halfrond komt de zon juist op het noorden – gerichte hellingen. De druiven worden ‘s ochtends vroeg geplukt om de fijne zuren te behouden.

De druiven worden met de hand geplukt en als volledige trossen zacht geperst. De most wordt onder lage temperaturen vergist om vervolgens 36 maanden op de lie te rijpen. Daarna ondergaat de wijn de 2de vergisting op fles. Na de dégorgement wordt geen suiker toegevoegd. Het glas heeft een fijne mousse met appel, citrus en brioche. Zacht, vol en rijk, complex en harmonieus.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl